вълни при менопауза
Време за четене: ... минути

Характерните горещи вълни при менопауза могат да имат отрицателен ефект върху паметта на менопаузалните жени. Хипотезата е издигната на базата на американско проучване, публикувано в Menopause – списанието на Северноамериканското общество по менопауза (NAMS).

Вълни при менопауза и негативното им влияние върху паметта според научното изследване

За целите на своята работа учените използват функционална магнитно-резонансна томография (Functional magnetic resonance imaging или fMRI) на мозъка. Това е неинвазивно образно изследване. Чрез него се осигурява информация за мозъчната дейност и за много мозъчни функции като говор, памет, моторна дейност, сетивност, зрение. В конкретния случай членовете на научния екип провеждат изследването, за да:

  • регистрират появата на горещи вълни
  • проследят ефекта от горещите вълни върху хипокампуса и префронталната кора по време на решаване на задача за паметта

Тук поясняваме, че хипокампус е мозъчна структура, която отговаря за ученето, паметта, пространствената ориентация и някои поведенчески реакции. Префронталната кора на свой ред е част от мозъка, отговорна за вземането на решения. И още – за способността да се планира и мисли за последствията от действията. За решаването на проблеми и за контрола на импулсите.

Banner shop

Резултатите и тяхното обяснение

Според проучването жените, които от около година са в менопауза, се справят по-лошо със задачата за памет, отколкото жените във фертилна възраст.

Учените отдават получения от менопаузалните жени нисък резултат на горещите вълни. Основание да подозират точно този вазомоторен симптом при менопауза им дава фактът, че:

  • той оказва негативен ефект върху хипокампуса и префронталната кора, които играят важна роля в краткосрочната и дългосрочната памет

„Данните от това предварително проучване свидетелстват за наличието на връзка между горещите вълни и влошаването на паметта в менопаузалния период. Необходими са обаче повече изследвания, които да потвърдят заключението“, завършват учените.

Тепърва ще се уточнява дали топлите вълни при менопауза са истинската причина за паметовите нарушения. Каквото и да е заключението, едно е ясно…

Горещите вълни са мъчителни и незабавно трябва да се вземат мерки за преодоляването им. Не бива да се забравя, че природата винаги е насреща за помощ. С приема на следните два избрани природни продукта от фамилия Феминорм топлите вълни остават само неприятен спомен:

Феминорм/Feminorm® е най-пълният източник на естествени фитоестрогени на у нас. Прилага се успешно при по-леки горещи вълни и менопаузални симптоми. Благоприятният му ефект се дължи на стандартизирания екстракт от листа на Червена детелина (Trifolium pratense), съответстващ на 20 mg изофлавони.

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo е най-мощният фитоестроген на българския пазар. Той е удачен избор при по-силно изразени горещи вълни и менопаузални смущения. Успоредно с екстракта от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg в него действа и Сребърна свещичка (Cimicifuga racemosa) 30 mg.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва по-продължителен прием. Продуктите са напълно безопасни и имат отлична поносимост дори при дълговременна употреба.

borola
Сподели: