дисменорея
Време за четене: ... минути

Дисменорея е медицински термин, с който се означават случаите на болезнена менструация. Статистиката сочи, че над 50% от жените изпитват различни по сила менструални болки за ден-два в рамките на месечния си цикъл. Заедно с т.нар. аменорея (продължителна липса на менструация) дисменореята е сред най-честите менструални смущения.

Дисменорея засяга най-често момичета в пубертета, които отскоро имат менструация. Втората най-често засягана група са жените на възраст между 20 и 30 години. При голяма част от тях менструалните болки са сериозни и възпрепятстват нормалния начин на живот. Широкото разпространение на дисменореята и сериозността на проявите й са причина да обърнем внимание на основните провокиращи я фактори и на методите за тяхното неутрализиране.

Дисменорея (болезнена менструация) – прояви и типове

Болките при дисменорея се асоциират с мускулни крампи в коремната област. Повечето жени описват проявите като тъпа болка или усещане за напрежение и стягане в ниските зони на стомаха. Силата на болката варира в отделните случаи от едва доловима до много силна, но дискомфортът от нея винаги е налице.

Banner shop

Дисменорея, протичаща със силни стомашни крампи и болки, може да отключи и допълнителни оплаквания като:

  • гадене
  • повръщане
  • стомашно-чревно разстройство
  • общ болков синдром и дискомфорт

Дисменореята се проявява в 2 форми:

1. Първична – най-честата форма на дисменорея. Засяга основно жени, които още не са раждали и проявите й изчезват след първата бременност

2. Вторична – тя е резултат от протичането на подлежащи гинекологични или урологични заболявания. Обикновено протича по-тежко и продължително от първичната форма.

Дисменорея – причини и овладяване

Менструалните болки при дисменорея са провокирани основно от прекомерно силни контракции на матката. В основата на проблема стои повишеното производство на т.нар. простагландини. Именно аномалиите в тяхната синтеза са причина за появата на първична дисменорея.

Вторичната дисменорея обаче може да бъде провокирана от по-комплексни фактори като:

  • маточни проблеми
  • запушване на фалопиевите тръби
  • заболявания на малкия таз (тазова възпалителна болест)
  • най-честата и лесна за овладяване причина за поява на дисменорея е разстроеният хормонален баланс на женското тяло. При дефицит на половите хормони, най-вече естроген, менструалните смущения са сред най-честите последствия.

Дисменорея, дължаща се на хормонален дефицит, се среща основно при младите жени с все още небалансирано производство на естроген и жените, навлизащи в менопауза, и изправящи се пред траен естрогенен дефицит.

Овладяването на дисменореята в тези случаи изисква преди всичко компенсиране на дефицита на естроген. Продуктите от серия Феминорм предлагат природосъобразен и напълно безопасен метод за тази цел.

Феминорм/Feminorm® съдържа мощни фитоестрогени, които бързо и трайно балансират хормоналните нива и може да се приема от млади жени с дисменорея и други менструални смущения.

При жени, навлизащи в различните периоди на менопауза, според тежестта на менопаузалните симптоми може да се разчита и на останалите продукти от фамилия Феминорм.

borola
Сподели: