жени в менопауза
Време за четене: ... минути

Слънчевите бани могат да повлияят негативно на хормоналните нива на жени в менопауза. А това на свой ред е предпоставка за редица здравословни оплаквания. Като се започне от трудно зарастване на рани и се стигне до костни проблеми.

Предупреждението е на учени от Бергенския университет в Норвегия. Резултатите от проведеното от тях проучване са публикувани в Maturitas – списание на Европейската асоциация по менопауза и андропауза (EMAS). Разберете още подробности по темата.

При жени в менопауза се наблюдава намаляване на естрогените и повишаване на гонадотропините

Това припомня авторът на проучването Кай Триебнер, който открива причинна връзка между UV лъчите и промените в хормоналните нива. Той и колегите му провеждат изследване сред 580 менопаузални жени от Дания, Норвегия, Швеция, Исландия, Франция и Испания. Въз основа на сателитни данни учените изготвят своеобразна карта. Тя показва какво е нивото на слънчевата радиация във всяка една от посочените държави. Участничките пък попълват въпросници за това:

Banner shop
  • каква е продължителността на слънчевите бани, които правят
  • кои части от тялото обикновено излагат на слънце
  • дали използват слънцезащита

Сравнителният анализ на данните сочи, че

  • менопаузалните жени, които по-често и дълго се излагат на слънчева светлина, имат по-ниски естрогенни и по-високи гонадотропни нива

„Хормоналният дисбаланс през менопаузата увеличава риска от остеопороза, сърдечни и невродегенеративни заболявания“, информира Триебнер. Ето защо препоръката му към жените в менопауза е излагането на слънце да е умерено и контролирано. „Разумните слънчеви бани имат много ползи за здравето. Те подсилват имунитета, подобряват настроението и не на последно място стимулират синтеза на витамин D“, казва Триебнер. Той не пропуска да изтъкне съществената ролята на слънчевия витамин през менопаузата, а именно, че:

  • заздравява костите, зъбите и косата
  • намалява риска от диабет, хипертония, остеопороза и злокачествено заболяване на млечните жлези

Осигуряване на оптимално количество витамин D за жени в менопауза през цялата година и без опасност за здравето

Независимо дали навън има слънце менопаузалните жени могат да си набавят нужната дневна доза витамин D с Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Това е 100% природен продукт, разработен изцяло за нуждите на дамите в менопауза. Витамин D е в активната си форма витамин D3 или холекалциферол 400 IU. Той улеснява усвояването на калция и фосфора и подобрява тонуса на мускулите.

Освен витамин D в продукта има и два мощни естествени фитоестрогена – Червена детелина (Trifolium pratensе) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga rasemose) 30 mg. Те структурно и функционално наподобяват женския полов хормон естроген. Свързват се селективно със специфичните бета естрогенни рецептори и възстановяват хормоналния баланс в женския организъм. Менопаузалните смущения се нормализират и качеството на живот се подобрява.

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

borola
Сподели: