запек менопауза
Време за четене: ... минути

Запек и менопауза често вървят ръка за ръка и влошават качеството на живот при много дами. Въпреки това темата за стомашните неразположения при жените в критическа възраст остава табу за мнозина. Ето защо следващите редове са посветени на двете състояния и връзката помежду им.

Запек и менопауза – какво трябва да знаем за тях

Критическата възраст при жената обикновено настъпва между 45 и 55 години, като за навлизане в същинска менопауза се, счита липсата на менструация за повече от 12 последователни месеца. Този период е съпроводен от редица смущения, провокирани от флуктуациите в нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон. Най-честите оплаквания на дамите са горещи вълни, нощно изпотяване, честа смяна на настроенията и нежелано напълняване. Друго състояние, което може да се прояви или да се задълбочи по време на климактериум е запекът. Проблемът се характеризира с по-малко от 3 посещения на тоалетната за седмица, сухи и твърди изпражнения и болезненост при изхождане.

Защо жените в критическа възраст по-често страдат от запек?

При менопауза яйчниковата функция се преустановява и настъпват промени, които се отразяват върху стомашно-чревното здраве:

Banner shop
 • Повишават се нивата на кортизол
 • Спадат нивата на прогестерон
 • Мускулната маса намалява
 • Засилва се болката в гърба и ставите

Една от функциите на естрогена в тялото е да регулира нивата на кортизол, наричан още хормон на стреса. Когато нивата на женския полов хормон спадат, кортизолът се повишава. В резултат се забавя храносмилането, движението на дебелото черво намалява, а посещенията на тоалетната са значително по-малко и по-мъчителни.

Друг хормон, който значително намалява в женското тяло при менопауза е прогестеронът. Липсата му предизвиква по-дълго задържане на изпражненията в дебелото черво. Колкото повече престояват екскрементите, толкова по-сухи, твърди и трудни за изхвърляне от организма стават.

Хормоналният дисбаланс предизвиква още намаляване на мускулната маса. Това важи и за мускулатурата на тазовото дъно, която подпомага изхождането. Възможно е да настъпят затруднения при преминаването на изпражненията. Хроничното напрежение допълнително отслабва мускулите на тазовото дъно и влошава положението.

От друга страна немалка част от жените в менопауза страдат от болки в ставите и гърба, поради което ограничават физическата активност. Но липсата на движение се отразява негативно върху храносмилателната система и е рисков фактор за запек.

Следвайте тези препоръки за справяне със запек при менопауза

 • Добавете в менюто храни, богати на фибри
 • Приемайте достатъчно вода (мин. 1,5 литра на ден)
 • Водете активен начин на живот
 • Практикувайте техники за справяне с напрежението и стреса

Приемайте фитоестрогени за овладяване на хормоналния дисбаланс

Фитоестрогените са природни аналози на женския полов хормон естроген, които го наподобяват по структура и функционалност. Приемът им възвръща баланса в женското тяло и повлиява положително менопаузалните смущения, включително запека. Безспорно предимство на фитоестрогените е, че не потискат собственото производство на естрогени от женския организъм. Оптимални количества от тях ще откриете в 4-те основни продукта с марка Феминорм:

 • Феминорм/Feminorm®
 • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
 • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
 • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Всички те са с отличен профил на безопасност, дори при дълговременна употреба. Изберете най-подходящия за вас спрямо вида и тежестта на оплакванията.

borola
Сподели: