проблеми със стомаха при менопауза
Време за четене: ... минути

Расата и етносът са от значение, когато става въпрос за проблеми със стомаха при менопауза. Поне това показва скорошно проучване, публикувано в онлайн изданието на сп. Menopause на 8 декември 2021 г. Научете повече за въпросното изследване.

Първо обаче нека припомним защо се появяват проблеми със стомаха при менопауза и кои са те

В периода на менопауза нивото на естроген намалява, а на кортизол се повишава. Това провокира прилив на адреналин, който повлиява негативно храносмилателната функция. В резултат е възможна появата на стомашно-чревни оплаквания като:

Има данни за расови/етнически различния, касаещи менопаузалните хормонални промени. Твърде малко обаче се знае как расата/етносът влияят на проблеми със стомаха при менопауза

За да разберат повече по въпроса, учените анализират данни на над 1000 жени от различни раси и етноси. Резултатите показват значителни различния в тежестта на стомашно-чревните неразположения между представителките на отделните расови/ етнически групи.

Banner shop

Така например, азиатките имат по-малко като брой и тежест стомашно-чревни оплаквания от останалите расови и етнически групи. Белите жени са с по-тежки симптоми особено гадене/повръщане, диария, запек и загуба на апетит. Испаноамериканките са в по-висок риск от тежък запек, наддаване на тегло и подуване на корема. Чернокожите жени са най-застрашени от загуба на тегло.

Проучването установява също значителни разлики в общите симптоми на стомашно-чревния тракт и тяхната тежест в зависимост дали жената:

Впечатление прави, че жените от всички расови/етнически групи имат по-малко на брой и по-леки стомашно-чревни неразположения в пременопаузата.

Нужни са още изследвания, за да се потвърдят резултатите.

За профилактика и преодоляване на стомашно-чревни неразположения през цялата менопауза все повече специалисти по женско здраве у нас препоръчват…

фитоестрогени – естествени аналози на естрогена, които по естествен и безопасен начин възстановяват хормоналния баланс и нормализират менопаузалните смущения. В оптимално количество и максимално пречистен вид тези природни вещества се съдържат в 4 основни продукта от фамилия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Фитоестрогените в тези продукти са извлечени от две от най-добре проучените лечебни растения при менопауза:

  • Червена детелина (Trifolium pratense)
  • Сребърна свещичка (Cimicifuga)

Продуктите са практически безопасни и имат отлична поносимост дори при продължителна употреба. Водещо при избора им са основните симптоми и тяхната тежест.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: