менопауза когнитивно поведение
Време за четене: ... минути

Навлизането в менопауза при жените може да бъде съпътствано от промени в тяхното когнитивно поведение. Най-честите оплаквания на дамите, през този период от живота, са горещи вълни, нощно изпотяване и нежелано напълняване. Но понякога се наблюдават и симптоми, свързани с когнитивната функция, като проблеми с паметта и загуба на концентрация, наричани още „мозъчна мъгла“. Ново проучване, публикувано на 12 януари в списание „Менопауза“ открива връзка между менопаузалните смущения и когнитивното поведение.

Промени в когнитивното поведение

Тъй като промени в когнитивното поведение често настъпват с напредване на възрастта, малко жени ги възприемат като резултат от навлизането в менопауза. И все пак две трети от дамите в климактериум съобщават за смущения в когнитивната функция.

Експерти по женско здраве споделят, че пример за такива затруднения могат да бъдат проблеми със запомнянето на информация, невъзможност да се намери подходяща дума, с която да изкажат мисълта си, поставяне на чинии в шкафа вместо в миялната, повишена разсеяност.

Banner shop

Повече за методите на проучването

Участниците са 404 дами на възраст между 40 и 65 години, които не са се подлагали на хормонална терапия. За целите на проучването изследователите разделят жените на 4 групи в зависимост от етапа в прехода към менопауза, на който се намират:

  • Жени в пременопауза, които все още имат редовна менструация
  • Жени в пременопауза, които имат нарушения в менструацията
  • Жени в ранна менопауза, при които менструалното течение отсъства повече от 12 последователни месеца
  • Жени в постменопауза, при които последната менструация е настъпила преди повече от 5 години

Екипът изследва наличието на 21 различни симптома на менопауза, включително сексуална дисфункция, вазомоторни смущения (горещи вълни), тревожност и депресия. Те оценяват ефекта от тежестта на менопаузалните симптоми върху цялостното когнитивно поведение, с акцент върху 5 области:

  • Ориентация
  • Възприятие
  • Концентрация
  • Памет
  • Езикови и визуално-пространствени умения

Резултатите показват, че вида на менопаузалните смущения зависи от етапа, в който се намират жените по време на изследването. Тревожността е най-честият симптом сред жените в пременопауза без нарушения в менструацията. Над 50% от жените в пременопауза с нарушения в менструацията се оплакват от тревожност и горещи вълни. Повече от половината дами в ранна менопауза изпитват тревожност, депресия, горещи вълни, нарушения на съня и умора. Над 60% от жените в късна менопауза имат депресия, сексуална дисфункция, нарушения на съня и умора.

Изследователите откриват още, че когнитивните промени, които настъпват при дамите са обвързани с тежестта на някои менопаузални смущения, особено депресия и сексуална дисфункция. Екипът не открива връзка между вазомоторните смущения и когнитивното поведение.

Изследователите смятат, че симптомите, които се проявяват при климактериум и когнитивните промени са обвързани с преустановената яйчникова функция и прогресивния спад в нивата на женските полови хормони естрогени.

Фитоестрогени помагат на дамите да овладеят симптомите на менопауза и промените в тяхното когнитивно поведение

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват на жените в менопауза прием на фитоестрогени. Тези вещества с напълно натурален произход функционално наподобяват женските полови хормони естрогени. Те се свързват с естрогенните рецептори и помагат за възстановяване на хормоналния баланс в женското тяло. Редовният им прием води до успешно овладяване на менопаузалните смущения, включително и тези свързани с когнитивните функции.

Оптимално количество фитоестрогени ще откриете в 4-те основни продукта от добре познатата продуктова линия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Изберете най-подходящите за вас в зависимост от вида и тежестта на менопаузалните смущения. Напълно природният състав на всички продукти от серията гарантира тяхната безопасност. Няма данни за противопоказания, дори и при продължителен прием.

borola
Сподели: