климакс и безсъние
Време за четене: ... минути

Климакс и безсъние е тревожна комбинация, присъстваща в живота на менопаузалните дами. Сред смущенията на този период, влошаването на качеството и продължителността на съня е едно от най-неприятните. То може негативно да повлияе и върху другите менопаузални прояви. Безсънието изтощава организма, влошава настроението и може да доведе дори до имунен срив. Вижте нашите съвети за преборване на безсънието през менопауза в следващите редове.

Работещи съвети при климакс и безсъние

Преустановете вредните навици

Под вредни навици нямаме предвид само тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. Тях със сигурност трябва да откажете, за да бъдете здрави във всеки период от живота си. Честото преяждане, приемът на много кофеинови напитки, лошите навици на хранене също са изключително вредни и трябва да бъдат преустановени. Отказът от тях подобрява качеството на съня в дългосрочен план.

Banner shop

Повишете двигателната си активност

Според редица проучвания, оптимизирането на дневната активност влияе положително върху съня, настроението и цялостното здравословно състояние на жените в менопауза. Добрата физическа активност редуцира опасността от сърдечно-съдови заболявания и се бори с покачването на килограми през климакса. Ако сте от дамите, които желаят да включат физически упражнения в ежедневието си, го направете от два до три часа преди сън.

Старайте се да овладявате стреса

Справянето със стреса не е еднократно усилие. За съжаление, всеки от нас се сблъсква ежедневно с „виновника“ за редица здравословни неразположения. Поради хормоналния дисбаланс и последващите менопаузални смущения, жените в климакс се налага да намерят работещи начини за менажиране на стреса и напрежението. За целта се препоръчват техники като дихателни упражнения, йога, медитация и масажна терапия. Слушането на успокояващи звуци или музика в комбинация с топла вана преди сън също носи необходимия релакс на менопаузалните дами.

Изградете и следвайте вечерна рутина

Тази практика може да бъде включена към овладяващите стреса техники за добър сън. Изграждането на подходяща нощна рутина ви подготвя подсъзнателно за сън. Тя може да включва кратък самомасаж с ароматни масла, приготвяне на чай от лавандула, лайка или валериана, вана за крака със соли. Ако обичате да четете, изберете ненатоварващо четиво, което да ви помогне да заспите. Избягвайте взирането в екраните на електронните устройства.

Погрижете се за добрия си сън с природни средства

Хормоналните промени в периода на менопауза се считат за основен причинител на проблемите със съня. За компенсиране на естрогенния дефицит и овладяване на менопаузалните смущения по естествен начин се препоръчва прием на фитоестрогени. Те са растителните аналози на женските полови хормони естрогени. За да си ги набавите се доверете на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night.

Феминорм Лека Нощ е натурален продукт за овладяване на менопаузалните оплаквания, особено безсънието и тревожността. Продуктът съдържа комбинация от два мощни фитоестрогена и психичния хармонизатор мелатонин. Приемът се осъществява 30 до 60 минути преди сън, като продуктът се дозира по 1-2 капсули.

borola
Сподели: