костите при менопауза
Време за четене: ... минути

Полагането на грижа за костите при менопауза е от огромно значение за превенция на загуба на костна плътност и подобряване на костното здраве.

Грижа за костите при менопауза

Превърнете храненето в приоритет №1

Д-р Сюзън Браун, медицински антрополог и диетолог, съветва жените в менопауза да обърнат особено внимание на диетата си. Тя трябва да съдържа поне 20 важни за костното здраве микроелементи. Сред изброените са минералите: калций, фосфор, магнезий, хром, селен, цинк, манган, желязо, бор, калий, стронций. И витамините: Витамин D, Витамин C, Витамин А, Витамин B6, фолиева киселина, Витамин B12 и Витамини К1 и К2. Балансираната диета трябва да съдържа разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, семена и сурови ядки. Също така и протеин, който съдържа много от изброените по-горе вещества и спомага за поддържане на киселинно-алкалния баланс в организма.

Намалете възпалението и подобрете храносмилането

Хроничното възпаление е рисков фактор за намаляване на костната плътност. То може да възникне при постоянно излагане на хранителни алергени или намалено количество полезни чревни бактерии. Възпалението на стомашно-чревния тракт може да попречи на правилното усвояване на важни за костите вещества. Вредното въздействие на възпалението върху костите се увеличава през менопаузата по две причини. Естрогените имат естествено противовъзпалително действие, а по време на климакса нивото им в организма прогресивно намалява. Втората причина се крие в увеличаване на оксидативния стрес с напредване на възрастта. Той разрушава костите и намалява костната плътност. Решението е да се органичи консумацията на дадени храни-дразнители. Също да се наблегне на храните, които подобряват баланса в чревната флора, и да се започне прием на омега-3 мастни киселини. Те доказано намаляват възпалението в червата.

Banner shop

Запазете и изградете мускулна маса

Постоянната физическа активност помага на менопаузалните дами да подобрят здравето на костите, докато поддържат мускулите си. Проучвания показват, че жените в ранна постменопауза, могат не само да запазят, а и да повишат с 1.5 % костната си минерална плътност само за 9 месеца, през които изпълняват силови тренировки. Специалистите напомнят, че дори и правенето на леки аеробни упражнения 3 пъти седмично по 30 минути предотвратява загубата на костна плътност.

Постигане на хормонален баланс за оптимална грижа за костите при менопауза

Естрогените играят важна роля за поддържане на костите. Спадът в производството им през критическата възраст се отразява негативно върху много аспекти от женското здраве. Добрата новина е, че хормонален баланс може да бъде постигнат и без да се прибягва до терапия със синтетични хормони. Безопасната и високо ефективна природна алтернатива за компенсиране на естрогенния дефицит е прием на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Продуктът съдържа растителни аналози на естрогените – фитоестрогени, в комбинация с важния за костите Витамин D. Чрез това съчетание, Феминорм Остео осигурява максимална грижа за костното здраве и овладяване на менопаузалните смущения. Подходящ е за профилактика на остеопороза и остеопения.

borola
Сподели: