късна менопауза
Време за четене: ... минути

Жените със затлъстяване и късна менопауза (менопауза, настъпила след 55-годишна възраст) са в по-висок риск от сърдечна недостатъчност. Това става ясно от проучване, публикувано в журнала на Американската кардиологична асоциация (JAHA) на 13 април 2022 г.

„Очаквахме, че връзката между затлъстяването и сърдечната недостатъчност ще е по-силна при жените в ранна менопауза (климакс преди 40 години). За наша изненада се оказа, че това не е така. Затлъстяването увеличава опасността от сърдечна недостатъчност при жени, които са влезли в менопауза късно“. Коментарът е на д-р Имо Ебонг. Тя е доцент по медицина в Калифорнийския университет в Дейвис (UC Davis) и главен автор на изследването.

Още за връзката между късна менопауза при жените със затлъстяване и сърдечна недостатъчност

Тук е мястото да направим някои уточнения.

Banner shop

Сърдечна недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да приема/изпомпва достатъчно кръв за насищане на тъканите с кислород. В резултат органите не могат да функционират правилно.

Менопаузата обикновено започва между 45 и 55 години. Проучвания обаче показват, че средната възраст на настъпването ѝ се е увеличила с 1,5 години през последните 6 десетилетия.

По данни на американското правителство:

  • процентът на жените със закъсняла менопауза е малко над 14, а на тези с преждевременна менопауза – около 13

Известно е, че ранната менопауза застрашава здравето на сърцето. Отсъстват данни обаче за това дали и закъснялата менопауза е опасна за сърцето. За да запълнят празнината, изследователите анализират данни на близо 4500 американки, които са част от дългосрочно проучване. Участничките са на средна възраст 64 години. По време на проследяване от 16,5 години около 900 от жените развиват сърдечна недостатъчност, довела до хоспитализация или смърт.

Изследователите откриват значими връзки между риска от сърдечна недостатъчност и възрастта на настъпване на менопаузата, индекса на телесна маса и обиколката на талията

Резултатите показват, че високият индекс на телесна маса е свързан с риск от сърдечна недостатъчност. Най-уязвими са жените, навлезли в менопауза след 55-годишна възраст. При тях всяко увеличаване на обиколката на талията с 15 см повишава тройно риска от сърдечна недостатъчност.

„Жените трябва да споделят възрастта на навлизане в менопауза с гинеколога, за да може при нужда той да ги насочи за оценка на сърдечното здраве“. С това напомняне завършва д-р Ебонг.

За намаляване на риска от сърдечни проблеми при късна менопауза наши специалисти препоръчват…

  • нормализиране на теглото
  • компенсиране на естрогенния дефицит

Безопасното и дългосрочно постигане на здравословно тегло е възможно с помощта на Калорекс/Calorex®. Рационалната формула от хидроксицитрат и хром пиколинат намалява образуването и ускорява изгарянето на мазнини. Ефектът е особено видим в проблеми зони като корема и талията. В допълнение продуктът понижава апетита, ускорява метаболизма, регулира кръвната захар и високия холестерол. Безспорно предимство е, че щади белтъчините.

Естественото нормализиране на естрогена и възстановяване на хормоналния баланс е постижимо с Феминорм Дуо/Feminorm® Duo. Това е най-мощният фитоестроген на българския пазар. Благодарение на комбинацията от екстракт от Червена детелина 250 mg и Сребърна свещичка 30 mg повлиява благоприятно по-тежки менопаузални оплаквания.

И двата продукта са практически безопасни и имат отлична поносимост при продължителен прием. Налични са в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: