менопаузални смущения
Време за четене: ... минути

Научно изследване показва, че годишните времена повлияват женските менопаузални смущения.

Резултати от проучването на менопаузалните прояви

Проучването се базира на данни от месечните дневници на 995 участнички от Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN). Всички дами записвали своите пременопаузални и менопаузални симптоми в продължение на 10 години.

След обработване на данните, учените откриват интересни тенденции. Те забелязват поява на горещи вълни и нощно изпотяване до 4 години преди последната менструация. Наблюдават и значително увеличаване на смущенията около периода на последния месечен цикъл. „Това откритие беше значимо, тъй като жените не знаеха, че това е последният им менструален цикъл.”, коментира авторът на изследването, д-р Сиобан Харлоу. Това означава, че усилването на симптомите може да е индикатор за отбелязване на последната менструация и начало на критическата възраст.

Banner shop

Учените правят още едно интересно откритие. Те отбелязват, че проявите на пременопауза и менопауза следват определен модел. Те се усилват около лятното слънцестоене, и намаляват около зимното.

Влияние на сезоните върху женските менопаузални смущения

През топлите месеци, когато дните са най-дълги, е най-голяма вероятността да се изпитат симптоми на перименопауза и менопауза. С намаляване на продължителността на слънчевото греене, се снижава и вероятността за поява на менопаузални смущения.

За дамите, живеещи в страните от Северното полукълбо, резултатите сочат, че:

  • 66% е по-висок шансът за поява на топли вълни през юли, отколкото през януари
  • 50% по-вероятно е да се изпита нощно изпотяване през юни, околкото през ноември
  • 25% е по-голяма вероятността дамите да имат проблеми със съня през юли, отколкото през първия месец от годината

Дамите в климакс, които живеят в Южното полукълбо, могат да изпитат пик на смущенията през летните месеци и спад в оплакванията през зимата.

Една от причините за сезонните промени може да се дължи на нивата на мелатонин, които варират според продължителността на деня. Освен цикъла сън-бодърстване, мелатонинът регулира и други процеси, които въздействат върху менопаузалните прояви.

Как може да се овладеят менопаузалните смущения?

Менопаузалните симптоми могат да се усилят с намаляване нивата на женските полови хормони естрогени. Дисбалансът им е отговорен за появата на симптомите. Нужно е да се нормализира нивото им, за да се овладеят смущенията. Това може успешно и безопасно да бъде постигнато чрез набавяне на растителни естрогени, наричани фитоестрогени. Те са природен аналог на женските полови хормони, като ги наподобяват структурно и функционално. Фитоестрогените се свързат селективно с естрогенните рецептори и ги стимулират, без да повлияват собственото производство на хормони. По този начин се възстановява балансът в женския организъм и се намалява силата и честотата на изпитваните смущения.

За да си набавите висококачествени фитоестрогени, се доверете на продуктите Феминорм. Те са предпочитани от менопаузалните дами поради напълно естествените съставки, ефективността и високия профил на безопасност. Изберете своя продукт Феминорм, според силата и вида на смущенията, и преминете през менопаузата с увереност и в отлично здраве!

borola
Сподели: