менопауза стомах
Време за четене: ... минути

Както вече разбрахте от заглавието, в следващите редове ще поговорим за периода на менопауза и неговото влияние върху женския стомах. Темата е важна, тъй като стомашно-чревните неразположения са едни от най-честите оплаквания през климактериума. Информация от менопаузалния блог на Inspired Health ни дава нов поглед върху сложните отношения между климакса и стомашните проблеми.

Повече за връзката „менопауза – стомах”

Обикновено мислим, че половите хормони отговарят само за репродуктивните функции. Истината е, че те са свързани с храносмилателната система. Проучвания показват, че клетки в лигавицата на червата също имат естрогенни и прогестеронови рецептори. Което значи, че хормоните, регулиращи месечния цикъл, оказват влияние и върху стомашно-чревния тракт.

В резултат на флуксацията на полови хормони през пременопаузата и менопаузата, жените могат да бъдат засегнати от стомашно-чревни неразположения. Дисбалансът в нивата на естрогените и прогестерона може да наруши ритмичната мускулна активност на червата. Това може да доведе до поява на храносмилателни проблеми. Повишаването на нивата на стресовия хормон кортизол може да причини стрес-индуцирана болка в стомаха и промени във фоликулостимулиращия хормон. Той регулира функцията на яйчниците, а настъпилите изменения могат да предизвикат гадене, подобно на това при бременност.

Banner shop

Понижаването на естрогените също може да повиши кортизола и кръвното налягане, и да редуцира производството на основни стомашни киселини. Резултатът се изразява в стомашно неразположение.

Подуване на корема и храносмилателни проблеми

Естрогените стимулират мускулите по дължината на червата, докато прогестеронът има релаксиращ ефект. По време на менопаузата обаче, нивата на тези хормони се променят, което нарушава естествения баланс в женския организъм. Това може да повлияе храносмилането и процеса на дефекация. В резултат менопаузалните жени могат да изпитат подуване на корема, констипация или диария.

Тревожност, стрес и разстроен стомах в периода на менопауза

Безпокойството и напрежението са чести спътници на жените в менопауза. Както ни е добре известно, тези тревожни състояния могат да накарат корема буквално „да се свие”. Съществува връзка между психическото ни състояние и това на червата. Тя отново се корени в хормоните. Естрогените регулират нивата на стресовите хормони. Когато женските полови хормони намалеят през менопаузата, кръвното налягане се вдига, а метаболизмът се забавя. Адреналинът се повишава, а това нарушава правилните функции на храносмилателната система. Резултатът? Добре познатите на менопаузалните дами подуване, болки и спазми в стомаха, киселинен рефлукс, констипация и „лениви” черва.

Подход за облекчаване на стомашните неразположения и връщане на комфорта на жените в менопауза

Както вече научихте, силна е връзката на половите хормони с различни аспекти от женското здраве, включително това на храносмилателната система. Хормоналният дисбаланс в периода на менопауза разрушава равновесието в женския организъм и води до поява на стомашни неразположения. За да се облекчат смущенията, нивата на естрогените трябва да се повишат. За щастие това може да стане по напълно естествен и безопасен начин – чрез прием на Феминорм/Feminorm®.

Този продукт е създаден, за да се грижи за доброто здраве на жените в менопауза. Той е пълен източник на мощни фитоестрогени. Тези вещества са естествени аналози на женските полови хормони естрогени, които ги наподобяват структурно и функционално. Извлечени са от природен източник – лековитото растение Червена детелина. Когато попаднат в организма, фитоестрогените се свързват с естрогенните рецептори и стимулират активността им. Така допринасят за безопасно постигане на хормонален баланс и облекчаване на менопаузалните смущения, в това число и стомашните неразположения.

borola
Сподели: