мозъчна мъгла при менопауза
Време за четене: ... минути

Ако често се случва да не си спомняте къде сте оставили дадена вещ или защо сте в дадено помещение – то е напълно възможно да се сблъсквате с едно от неприятните смущения при менопауза, а именно мозъчна мъгла. Това важи най-вече за жените около 50-годишна възраст, тъй като климактериумът обикновено започва между 45 и 55 години. Другите характерни симптоми на менопаузата, с които вероятно ще се сблъскате са горещите вълни, нощно изпотяване, нежелано наддаване на килограми, ниско либидо и чести промени в настроението. При повечето жени менопаузалните смущения са леки до умерени, но има и случаи на тежка менопауза, при които оплакванията значително влошават качеството на живот. Около две трети от жените страдат от мозъчна мъгла през този деликатен етап. Ето защо следващите редове са посветени именно на това менопаузално смущение.

Мозъчна мъгла при менопауза – ето причините

Промените в паметта и когнитивните способности често са обединявани като състояние, наречено „мозъчна мъгла“. Мозъчната мъгла, свързана с менопаузата, може да се изразява в загуба на непосредствен фокус, разсейване, неправилно поставяне на нещата, пропуски във времето и др.

Главната причина за мозъчна мъгла при менопауза е хормоналния дисбаланс – „виновник“ и за останалите характерни смущения за периода. Спадът в нивата на естроген и прогестерон може да доведе до когнитивен спад и честа смяна на настроенията при жените в критическа възраст. В допълнение нарушенията на съня и прекомерния стрес също могат да повлияят способността на мозъка да функционира оптимално. Въпреки че мозъчната мъгла, свързана с менопаузата, може да бъде обезпокоителен симптом тя обикновено е временно явление и не означава непременно дългосрочен когнитивен спад.

Banner shop

Подобряване на когнитивната функция

Определени дейности могат да са от полза на дамите в борбата с мозъчната мъгла при менопауза. Тази предизвикателна фаза може да бъде преодоляна, като дадете приоритет на здравословната рутина и бъдете търпеливи към себе си. Ето какво съветват експертите по женско здраве:

  • Участвайте в приятни за вас дейности, които предизвикват мозъка ви, за да подобрите мисловните умения
  • Спазвайте средиземноморска диета. Този хранителен режим е богат на антиоксиданти, които са жизненоважни за здравето на мозъка
  • Подобрете организацията в ежедневието с помощта на дневник или списък със задачи. Структурираният план може да ви помогне да се чувствате по-малко тревожни
  • Бъдете физически активни
  • Консултирайте се с лекар, ако сте загрижени за промени в паметта или когнитивните способности

Фитоестрогени – природна помощ срещу менопаузалните смущения

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват на жените в менопауза прием на фитоестрогени. Тези вещества с напълно натурален произход структурно и функционално наподобяват женските полови хормони естрогени. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори и помагат за възстановяване на хормоналния баланс в женското тяло. Редовният им прием води до успешно овладяване на менопаузалните смущения, включително и тези свързани с когнитивната функция.

Оптимално количество фитоестрогени ще откриете в 4-те основни продукта от добре познатата продуктова линия Феминорм:

  • Феминорм / Feminorm®
  • Феминорм Дуо / Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео / Feminorm® Osteo

Изберете най-подходящия продукт за вас в зависимост от вида и тежестта на менопаузалните смущения. Напълно природният състав на всички продукти от серията гарантира тяхната безопасност. Няма данни за противопоказания, дори и при продължителен прием.

borola
Сподели: