менопауза и сън
Време за четене: ... минути

Менопауза и сън е тема, която интригува и повдига много въпроси. Едно от най-честите питания е какво влияе на съня при менопаузалната жена. Отговорът дават изследователи от Илинойския университет в Чикаго, а той определено ще ви изненада. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в сп. Women’s Health.

Менопауза и сън – данни от проучването по въпроса

Много са хипотезите за това кои фактори повлияват негативно съня при менопауза. Като се започне от спада в нивата на естроген, мине се през високите нива на фоликулостимулиращ хормон и се стигне до горещите/топлите вълни. Въпреки това липсват солидни доказателства в подкрепа на тези предположения.

Учените от Илинойския университет решават да проверят теориите. За своето изследване те използват данни от Национално проучване за здравословното състояние на средна възраст (The Midlife Women’s Health Study, MWHS). Въпросното проучване продължава 4 години и идентифицира факторите, предизвикващи симптоми на менопауза сред жените над 45 години. В него вземат участие над 700 жени.

Banner shop

Първоначално участничките отговарят на въпроси, касаещи медицинската им история, и предоставят проби от кръв и урина. През следващите три години от изследването те регулярно попълват въпросници за менструалния цикъл, здравословното състояние, начина на живот, депресия, сън. Отново предоставят кръвни и уринни проби.

Изследователите използват байесов мрежов модел за установяване и оценка на причините за проблеми със съня при жените на средна възраст

Те разглеждат влиянието на различни фактори, начинът им на взаимодействие и влиянието им върху съня.

Резултатите са повече от интригуващи.

„Не открихме доказателства, че промените в хормоналните нива са в състояние да доведат до накъсан нощен сън. Установихме обаче, че жените с горещи вълни страдат и от безсъние. И още нещо интересно – безсънието измъчва жените през целия период на проучването“. Коментарът идва от доцентът по психология Меган Махони. Данните ѝ дават основание да предположи с голяма степен на сигурност, че някои симптоми персистират през менопаузата. И все пак тя е категорична, че ако се вземат навреме мерки, много проблеми могат да бъдат предотвратени.

За спокойна менопауза и сън без напрежение и стрес

Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night е изцяло природен продукт за менопауза и пълноценен сън. Силно се препоръчва на менопаузални жени с изразени симптоми на безсъние, тревожност и депресия. Формулата е така разработена, че да подкрепя хормоналната дейност и нормалния нощен сън през климакса.

Всяка растителна капсула съдържа стандартизирани екстракти от Червена детелина 250 mg, Сребърна свещичка 30 mg и мелатонин 1 mg. Двата фитоестрогена в комбинация с естествения хормон на съня нормализират менопаузалните смущения. Горещите вълни и тревожността остават в миналото, а сънят е качествен и пълноценен.

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Приемът е удобен – пo 1-2 капсули вечер, 30-60 минути преди лягане.

borola
Сподели: