симптоми на климактериум
Време за четене: ... минути

Неприятните симптоми на климактериум често се появяват преди окончателното спиране на менструацията. Това констатира скорошно изследване по темата. Резултатите са публикувани в изданието на сп. Menopause от 10 януари 2023 г.

„Жените в късна репродуктивна възраст с редовна менструация, но с нарушения в менструалния цикъл могат да изпитат симптоми, характерни за перименопауза“. Коментарът е на главната авторка доц. Ямния Кортес от Факултета за медицински сестри в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

Симптоми на климактериум – често „избързват“

Проучването е проведено сред 350 испаноговорящи жени на възраст от 35 до 55 години. Те били помолени да попълнят анкета относно своя менструален цикъл и симптомите, които обикновено са свързани с менопаузата.

Banner shop

Резултатите са донякъде изненадващи. Изследователите установяват, че както жените в късна репродуктивна възраст, така и тези в перименопауза съобщават за 8 от общо 18 от най-честите менопаузални симптома. Симптомите включват нарушения на съня, проблеми с паметта и концентрацията, повишена умора, лесна раздразнителност, тревожност, чувство на тъга, главоболие и уринарна инконтиненция.

Впечатление прави, че сънните нарушения като трудно заспиване и накъсан сън оглавяват списъка със симптоми при жените от двете групи.

Забелязва се и че жените в късна репродуктивна възраст по-рядко страдат от мускулно-скелетни проблеми и намалено либидо спрямо жените в пременопауза. Симптомите обаче се отразяват чувствително на качеството на живот и ежедневието на всички засегнати жени.

Учените отбелязват, че изследването има своите ограничения, свързани с това, че участничките са само испаноговорящи

Доц. Кортес и колегите ѝ обаче цитират изследвания от 2021 г. с подобни на техните резултати, но при англоговорящи жени.

Изследователите смятат, че знанието за това какво предстои помага на жените да се подготвят по-добре за менопаузата. „Една добре информирана жена може да направи много неща, за да овладее симптомите преди, по време и след менопауза“, категорични са експертите.

Ефективно решение при първи симптоми на климактериум

Видни наши специалисти по женско здраве препоръчват Феминорм / Feminorm® на жените в перименопауза с менопаузални симптоми. Това е най-пълният източник на фитоестрогени на пазара у нас. Съдържа всички четири изофлавона, за разлика от соята и другите фитоестрогени, които имат едва два.

Фитоестрогените в продукта се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма. Това води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения. Приемът спомага за предотвратяване на остеопорозата, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерола и предпазва от сърдечно-съдови усложнения.

Продуктът е особено подходящ за жени в перименопауза. Овладява безпроблемно леки менопаузални оплаквания.

Дозировката е по 1 капсула от 1 до 3 пъти дневно, след хранене. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: