проблеми с паметта при менопауза
Време за четене: ... минути

Хормоналният дисбаланс би могъл да доведе до проблеми с паметта при менопауза. Това се потвърждава от изследване на американски учени, публикувано в сп. Menopause. Повече информация за него – в следващите редове.

Според изследователите някои проблеми с паметта при менопауза могат да останат и след това

Проучването е проведено сред повече от 440 жени. Участничките са предимно чернокожи, с преобладаващо ниски доходи, някои са ХИВ позитивни. Средната им възраст е 42 години.

Основната цел на изследването е да се определи продължителността на когнитивните смущения, които настъпват:

Banner shop

За целите на проучването жените преминават през различни изследвания за оценка на когнитивния статус. Изследванията включват кратки тестове за оценка на паметта, планирането, взимането на решения, способността за разбиране на подадената зрителна информация или друг мисловен процес. Въпросните тестове са направени при първия преглед при гинеколог, преди началото на менопаузата. Впоследствие са повтаряни на всеки 2 години до шестия преглед. Средният период на проследяване на пациентките е 5,7 години.

При анализа на резултатите учените забелязват, че:

  • менопаузалният етап, в който се намира жената, е определящ за когнитивното ѝ състояние
  • някои когнитивни смущения продължават да са налице и в постменопаузата

Паметта и способността за учене – най-засегнати

Учените установяват значително намаляване на паметта и способността за усвояване на нови знания и умения при жените. Вниманието също е понижено макар и в по-малка степен. Наблюденията са валидни в периода от пременопауза до началото на менопауза и от пременопауза до постменопауза.

Учените отбелязват, че голяма част от промените в когнитивната функция са клинично значими. Те обаче подчертават, че са нужни по-мащабни изследвания, които да потвърдят резултатите и да идентифицират факторите за индивидуалните различния в когнитивните промени.

За профилактика и при проблеми с паметта при менопауза насреща са…

4-те основни продукта от добре познатата продуктова линия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Активна съставка във всеки един от тях са фитоестрогените. Тези вещества от природен произход структурно и функционално наподобяват основния женски полов хормон естроген. Помагат за възстановяване на хормоналния баланс в тялото на жената и нормализират менопаузалните смущения, включително такива, свързани с паметта и концентрацията.

Продуктите са не само ефективни, но и напълно безопасни. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителна употреба. За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Могат да се закупят от аптеките или от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg. Цената е достъпна, а качеството е гарантирано от „Борола“ – компания лидер в сферата на здравеопазването у нас.

borola
Сподели: