остеопороза и менопауза
Време за четене: ... минути

Остеопороза и менопауза – тема, която вълнува много жени. За съжаление, нарастващата липса на полови хормони през климактериума отслабва костите, което прави целенасочената превенция още по-важна.

Остеопорозата като цяло е често срещано заболяване – статистиката сочи, че всяка трета жена след менопаузата е засегната от костни проблеми поради наличието на остеопороза. След 35-годишна възраст, костната маса започва бавно да намалява. А, с настъпването на менопаузата нивото на естроген спада поради занижената активност на яйчниците. А, сега, нека разберем повече за остеопорозата и менопаузата!

Половите хормони предпазват от появата на остеопороза

Преди настъпване на менопаузата, появата на остеопорозата е рядка, защото естрогените в женското тяло потискат разграждането на костите клетки, насърчават усвояването на калций и увеличават притока на кръв към костната тъкан.
Следователно, естрогените противодействат до голяма степен развитието на остеопороза. Същото се отнася и за прогестерона, който насърчава развитието на нова костна субстанция. Поради нарастващия дефицит и на двата хормона, костната маса намалява все повече и след менопаузата.

Banner shop

Остеопороза и менопауза – рисковете, които водят до тази комбинация

Нека започнем с добрата новина, а тя е, че остеопорозата може да бъде подобрена на всеки етап и дори предотвратена! Лошата новина е, че в допълнение към менопаузата, има и други известни рискови фактори, които насърчават загубата на костна маса, а те са:

  • Напреднала възраст
  • Твърде ниско телесно тегло
  • Недостиг на калций
  • Дефицит на витамин D
  • Недостатъчна двигателна активност
  • Остеопороза в семейството
  • Тютюнопушене
  • Прекомерна консумация на алкохол

Жените с диабет тип 1 или 2, както и тези, които страдат от ревматоиден артрит, също са изложени на по-голям риск от развитие на остеопороза.

Как да предотвратите появата на остеопороза през този период?

Всъщност, има три ключови стъпки, които биха могли да намалят риска от появата на остеопороза след менопаузата, а това са движение, хранене и прием на природни продукти.

Остеопороза и менопауза – движението, което е необходимо

Въпреки че костите ви могат да изглеждат здрави на пръв поглед, те са относително гъвкави. Те са в постоянен процес на изграждане, разграждане и ремоделиране. Друг фактор, на който трябва да обърнете внимание е, свързаната с възрастта загуба на мускулна маса. Единственият начин да спрете тези процеси е редовната физическа активност.

Най-добрата профилактика срещу загуба на костна маса е индивидуално разработена силова тренировка, която да изпълнявате поне 2 пъти седмично.

Остеопороза и менопауза – с грижа към храната, която приемате

Освен упражнения, необходимо е да осигурите на тялото си необходимите вещества за здрав костен метаболизъм с балансирана диета, включваща високи дози калций и витамин D. Калцият се съдържа основно в млечни продукти, но и в зеленчуци като броколи и зеле. Хранете се пълноценно!

Остеопороза и менопауза – продуктът, на който може да се доверите

Специалистите в България препоръчват прием на Феминорм Остео / Feminorm® Osteo от продуктовата линия Феминорм. Продуктът се грижи за вашето цялостно благосъстояние, както и кости, благодарение на своята мощна и ефективна комбинация от естествени фитоестрогени и витамин D.

В една растителна капсула от него ще откриете:

  • екстракт от корени на Сребърна свещичка (Cimicifuga rasemose) 30 mg
  • екстракт от цветове на Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg
  • витамин D в активната му форма (витамин D3 или холекалциферол) 17.5 µg

Всички те действат в абсолютен синхрон, за да възстановят хормоналния баланс в тялото ви и да се погрижат за костната ви структура, както и функцията на мускулите.

Продуктът е напълно безопасен – с отлична поносимост и без странични ефекти. Подходящ за продължителна употреба. А, приемът му е удобен – по 2 капсули дневно.

Може да го закупите още сега от аптечната мрежа в страна или да поръчате онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: