Остеопороза – митове и истини
Време за четене: ... минути

Можем да твърдим, че остеопорозата е едно от най-силно застрашаващите живота на менопаузалната жена заболявания. Причините се крият в повишеният брой на инвалидизираните пациенти, вследствие на преживяни фрактури, водещи до трайна инвалидизация и летален изход. Основната причина за остеопорозата в менопаузалния период е намаленото производство на естрогени, което причинява понижаване на костната плътност и лесна чупливост.

За да се предпазим от неприятните последствия, до които води развитието на остеопорозата – счупвания и др, е добре да знаем кои са битуващите митове, свързани с това заболяване.

  • Остеопорозата засяга само хората в напреднала възраст – това е една от най-големите заблуди, свързани със заболяването. В много случаи, остеопорозата засяга и по-млади хора. Този факт се дължи на понижаването на двигателната активност, хранителното меню бедно на витамини и минерали.
  • Най-сериозната заплаха за жените с остеопороза е счупването на костта – това е поредният мит. Истината е че, само по себе си счупването не е най-голямата заплаха. Такава е следствието от него – повишената смъртност, наблюдавана в периода от половин до една година след него. Както стана ясно в голям процент от случаите на счупвания (около 25%), най-често в бедрената област, водят до летален изход.
  • Паданията са основната причина за нарушаване на целостта на костите – поради влошената костна структура, следствие на остеопорозата, опасността от счупвания нараства, но това не означава, че само паданията могат да доведат до тях. Те могат да се случат и при обичайни движения като завъртане в легнало положение, опиране върху даден предмет и др. Ето защо е необходимо, хората с остеопороза да бъдат особено предпазливи.
  • Борбата с остеопорозата е много трудна – съвременните изследвания в областта на медицинската наука доказват, че остеопорозата може лесно да бъде профилактирана, още преди да настъпи нейната поява като се вземат навременни мерки. Според специалисти приемът на фитоестрогени, съчетани с витамин Д през перименопаузата намалява до голяма степен опасността от развитие на остеопороза.
    Фитоестрогените в комбинация с вит Д влияят благоприятно върху здравето на костите, тяхната плътност и тонуса на мускулите. Един от представителите на Фамилия ФеминормФеминорм Остео, съдържа точно тази комбинация, като това го прави най-доброто решение за безопасна профилактика на остеопорозата в перименопаузална възраст.
borola
Сподели: