остеопороза при жените
Време за четене: ... минути

Остеопороза при жените е диагноза, която според изследване, може да увеличи риска от загуба на слуха. Има и още нещо тревожно. Според публикуваните в Journal of the American Geriatrics Society резултати, често използвани лекарства срещу изтъняване на костната плътност НЕ намаляват тази опасност.

Остеопороза при жените и увеличен риск от загуба на слух – данни от изследването

Тласък за изследването дава сравнително скорошно проучване за бифосфонатите – лекарства от първа линия за профилактика и лечение на остеопороза. Учените, които провеждат това изследване, установяват, че въпросните лекарствени препарати предотвратяват увреждането на слуха от шум при мишки.

„Искахме да проверим дали бифосфонатите оказват някакво влияние върху риска от загуба на слуха при възрастни. А така също и дали има връзка между остеопорозата или ниската костна плътност и опасността от последваща слухова загуба“. Думите са на главната авторка на изследването д-р Шарън Кърхан от болница Brigham and Women’s (BWH) в Бостън, Масачузетс, САЩ.

Banner shop

Д-р Кърхан и нейният екип анализират данните на близо 144 000 жени, чието състояние е проследявано в продължение на 34 години. Данните са част от проучване относно здравето на медицинските сестри в САЩ.

На всеки две години участничките отговарят на въпроси, касаещи състоянието на слуха им. Подлагат се и на тестове, оценяващи слуховата чувствителност.

Резултатите будят тревога

Учените заключват, че рискът от умерена до тежка загуба на слуха е до 40% по-висок при жените с остеопороза или ниска костна плътност. Но още по-плашещото е, че терапията с бифосфонати НЕ понижава създадената опасност за слуха.
Авторите на изследването обаче предупреждават, че са установили корелация между остеопорозата и загубата на слуха, а не причинно-следствена връзка. „Необходими са още проучвания. Надяваме се с тяхна помощ да се установи дали видът, дозировката или продължителността на прием биха повлияли на ефекта на бифосфонатите върху слуха“, завършват учените.

Доказано решение за остеопороза при жените

Остеопорозата и свързаните с нея рискове успешно могат да бъдат минимизирани с Феминорм Остео / Feminorm® Osteo. Това е продукт създаден с много внимание и грижа за жените в менопауза, при които опасността от изтъняване на костите е най-висока.

Формулата съдържа пълна комбинация от мощни фитоестрогени (структурно и функционално наподобяват женските полови хормони) и активна форма на витамин D.

Всяка растителна капсула осигурява екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga rasemose) 30 mg, и витамин D като холекалциферол 400 IU.

Съставките повлияват благоприятно менопаузата и костната тъкан, като спомагат за възстановяване на хормоналния баланс и по-лесно усвояване на калция.

Продуктът е подходящ при остеопения и остеопороза. Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно. Няма данни за нежелани реакции.

borola
Сподели: