превенция на остеопороза
Време за четене: ... минути

Храненето е не по-малко важно от спорта, когато става дума за превенция на остеопороза. Ето защо в настоящата статия ще фокусираме вниманието си върху онези храни, които оказват благотворен ефект върху здравето на костите на менопаузалните жени. И за да сме максимално полезни, ще разкрием как да се усили протективното действие на полезните хранителни продукти.

Храни с доказана полза за превенция на остеопороза

Черен сусам

Малките черни семенца играят голяма роля за превенция на остеопороза. Те са богати на калций – минерал, който е от изключително значение за здравето на костите. Освен това доставят на организма на жените в менопауза много антиоксиданти, които забавят процеса на стареене. За да се насладят на ползите на черния сусам, дамите трябва да приемат от него 2 супени лъжици дневно. Може да се приема като добавка към млякото или под формата на тахан, сладки и солени печива.

Водорасли комбу

Тези кафяви морски водорасли, които произхождат от Япония, са верен страж на менопаузалните дами срещу коварната остеопороза. Протективният им ефект се дължи на изобилието от витамини и минерали, които благоприятстват костната структура и плътност. Въпреки екзотичното си име, не са дефицит. Могат да се намерят във всеки био магазин. Идеална добавка са към супи и бульони. Комбинират се добре с бобови и зърнено-житни култури.

Banner shop

Боб адзуки

От далечна Япония идва и следващия помощник на менопаузалните жени срещу остеопороза. Това е все още още малко познатият у нас червен боб адзуки. Източник на голямо количество протеини, от древността, та чак до днес, той се използва за заздравяване на костите. Източник и е на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и отлагат стареенето. За да извлекат максимална полза от този хранителен продукт, дамите трябва да се постараят да го консумират 2-3 пъти седмично. Могат да го комбинират със зеленчуци или да го хапват под формата на пастет.

Кале

Зелето като цяло е отличен съюзник на жените в менопауза срещу остеопороза поради високото съдържание на калций в състава си. И все пак къдравото зеле, познато още като кале, и грюнкол, се отличава с особени ползи за здравето на костите. А причината е, че съдържа значително повече количество от ценния минерал, отколкото останалите представители на семейството на зелето. Може да се приготвя по разнообразни начини – на пара, в марината, на фурна. Консумирането на 4-5 листа дневно от него са напълно достатъчни за здрави кости в периода на менопауза.

Фурми

Тези екзотични плодове, произхождащи от Средиземноморието и Западна Азия, имат протективен ефект върху костите. Те буквално са бомба от витамини, минерали и протеини, които стимулират образуването на костна тъкан. С тях обаче не бива да се прекалява, тъй като съдържат значителни количества захар. За предпазване от остеопороза на дамите са им необходими 2-3 фурми дневно.

Цитруси

Цитрусовите плодове (портокал, грейпфрут, лимон, лайм) са изключително полезни за превенция на остеопороза през менопаузата. Протективната им сила се дължи на високото количество витамин C. Аскорбиновата киселина стимулира образуването на колаген. 5-6 цитруса на седмица са достатъчни за стимулиране на костното здраве.

Бадеми

Поради големите количества калций, които съдържат, тези ядки са надежден партньор на менопаузалните жени в борбата срещу остеопороза. За да се възползват максимално от ползите им, дамите трябва да ги накиснат 8-12 часа във вода преди консумация. Не е необходимо да се приема повече от една шепа дневно.

Орехи

Още един представител на ядките, който е ефективен за превенция на остеопороза. Също като бадемите и орехите са богати на калций. Освен това са добър източник на незаменимите омега-3 мастни киселини, които увеличават активността на костнообразуващите клетки и забавят разграждането на костите. И орехите като бадемите изискват накисване преди консумация, за да разгърнат напълно потенциала си.

Изпитано природно средство, което усилва благотворния ефект на храните за превенция на остеопороза

За да е още по-силен протективния ефект на храните срещу остеопороза, специалистите у нас препоръчват да дамите в менопауза да се доверят на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Този изпитан природен продукт от продуктовата серия Феминорм е специално създаден с грижа към костното здраве на менопаузалните жени. Тайната на силата му за превенция на остеопороза се дължи на комбинацията от два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и оптимално количество витамин D в активната му форма. Механизмът на действие на Феминорм Остео е прост и много ефективен. Свързвайки се избирателно с естрогенните рецептори и стимулирайки тяхната активност, фитоестрогените повлияват благоприятно костната тъкан. Витамин D поддържа нормалното състояние на костите, подобрява мускулния тонус и не на последно място подпомага усвояването на калция. Феминорм Остео има отлична поносимост и е напълно безвреден дори при продължителна употреба.

borola
Сподели: