предменструални симптоми
Време за четене: ... минути

Неприятните предменструални симптоми се изострят от студа и липсата на слънчево греене. Защо се получава така ще разберем от д-р Сандра Ортега, гинеколог в испанската болница Vithas Castellón.

Предменструални симптоми, менструация и връзката им с атмосферните условия

„Предменструалните симптоми (особено тези, свързани с настроението) се влошават с хладното и по-мрачно време. Това е лесно за обяснение. През зимата слънцето е оскъдно. Нивото на хормона на щастието допамин пада и с това идва ред на меланхолията“, обяснява д-р Ортега. Това обаче не е всичко! От думите ѝ става ясно, че колкото по-малко е слънчевото греене, толкова по-продължителен е цикълът. „През есента и зимата секрецията на фоликулостимулиращ хормон (FSH) спада, а с това намалява честотата на овулацията. В резултат менструалният цикъл е по-дълъг в сравнение с лятото“, казва д-р Ортега. Но има и още – предменструалната и менструалната болка са по-силни през студеното време. „Трябва да се има предвид, че студът действа като вазоконстриктор (свиващ кръвоносните съдове), а топлината като вазодилататор (отпускащ кръвоносните съдове). Ето защо през хладното време менструацията е по-болезнена и не толкова обилна. През топлите дни е тъкмо обратното – цикълът е по-безболезнен и обилен“, информира д-р Ортега.

Допълнително влошаващо обстоятелство е намалената физическа активност през студеното време от годината

„През зимата прекарваме повече време на закрито. Това предполага по-малко движение. Намалената двигателна активност, пък на свой ред се свързва с влошаване на предменструалните симптоми“, предупреждава д-р Отрега. Срещу предменструален синдром през студеното полугодие тя препоръчва следните няколко изпитани във времето практики:

Banner shop
  • повишен прием на храни, богати на желязо, магнезий, калий, витамин С, В и Е
  • намалена консумация на месо, белтъчини с животински произход, наситени мазнини и мазни храни
  • достатъчен прием на вода
  • избягване на кофеинови и газирани напитки
  • правене на слънчеви бани
  • водене на активен начин на живот

За овладяване и намаляване на предменструални симптоми наши специалисти по женско здраве препоръчват фитоестрогени

Това са вещества от природен произход, който структурно и функционално наподобяват основният женски полов хормон естроген. Попадайки в женския организъм, те избирателно се свързват с естрогенните рецептори и стимулират активността им. Това води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на оплакванията преди менструация (предменструален синдром).

Най-пълният източник на естествени фитоестрогени на българския пазар е Феминорм/Feminorm® от едноименната продуктова линия. Приеман редовно според предписанието продуктът овладява невропсихичните и невровегетативните симптоми в 70% от случаите. Освен при пременструални невровегетативни и психически нарушения той успешно се прилага и при смущения в менструалния цикъл у девойки.

Няма странични ефекти и нежелани реакции. Има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: