причина за топли вълни
Време за четене: ... минути

Възможно ли е гените да са причина за топли вълни? Според изследване отговорът е „да“! Резултатите са публикувани на 28 април 2021 в онлайн изданието на сп. Menopause, издавано от Северноамериканското общество за менопауза (NAMS).

Гените като причина за топли вълни

Горещите вълни са едно от най-честите оплаквания през менопаузалния период. Интересното обаче е, че те не засягат в еднаква степен всички жени. В търсене на логично обяснение каква е причината за това учените хвърлят подозренията си върху генетиката. Основание за това им дава фактът, че чернокожите жени имат по-тежки топли вълни от белокожите. При китайките и японките, пък горещите вълни са леки.

За да разберат повече по въпроса, учените анализирали данните на над 1200 жени от различни раси и етноси. Въз основа на анализа те установяват, че някои генетични фактори за репродуктивно стареене са свързани с горещите вълни. Това им дава основание да смятат, че:

Banner shop
  • генетиката по всяка вероятност има ключова роля в прогнозирането на интензивността и честотата на вазомоторното нарушение

Разбирането за това как гените влияят на горещите вълни е от съществено значение

То помага за откриването на нови методи за превенция и контрол на симптома, казват изследователите.
„Проучването установи, че генетични фактори, свързани със стареенето на репродуктивната система, вероятно оказват влияние на вазомоторните симптоми. Това се отнася за жени от различни расови и етнически групи“. Коментарът е на д-р Стефани Фобион, медицински директор на Северноамериканското общество за менопауза. В изявление за пресата тя казва, че откритието прави възможно:

  • прогнозирането на начина, по който жената ще премине през менопаузата
  • даването на индивидуални препоръки, базирани на женската генетика, за справяне със менопаузалните симптоми

„Откритието също така може да помогне на изследователите в разработването на нови продукти за овладяване на вазомоторните симптоми на менопауза“. Казва в заключение д-р Фобион.

Засега толкова за неочакваната причина за топли вълни. Време е за доказаните решения на вазомоторния проблем, с които разполагаме у нас

Феминорм/Feminorm® – най-пълният източник на естествени фитоестрогени на българския пазар. Съдържа стандартизиран екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg, съответстващ на 20 mg изофлавони (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин). Повлиява благоприятно леки горещи вълни и други менопаузални оплаквания.

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo – доставя на организма по-мощна комбинация от фитоестрогени. Активни съставки са стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg. Освен пълен набор от изофлавони (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин), продуктът съдържа тритерпенови гликозиди и други фитоестрогени. Изключително подходящ при по-тежки топли вълни и менопаузални симптоми.

Продуктите са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием. Не водят до напълняване. Подходящи са и за жени на хормонозаместителна терапия.

borola
Сподели: