предменструален синдром
Време за четене: ... минути

Рискът от изява на предменструален синдром (ПМС) намалява с 30-40%, когато ежедневното меню на жените изобилства от храни, източници на желязо. Това показва съвместно изследване на учени от Масачузетския университет в Амхърст и Харвардския университет, публикувано в American Journal of Epidemiology. В редовете по-долу ще разберете как са достигнали до извода и по какъв начин да се усили ефектът от диетата.

Как учените установяват, че придържането към диета с богати на желязо храни противодейства на предменструалния синдром?

Членовете на научния екип правят констатацията, след като проследяват въздействието на различни минерали, поети с храната, върху здравето на над 3 000 жени. В хода на изследването, продължило 10 години, 1 057 от участничките са диагностицирани с предменструален синдром. При останалите 1 968 доброволки не са открити признаци на неразположение в дните непосредствено преди менструация. Анализирайки данните от сравнителния анализ, учените установяват, че приемът на желязо от растителни източници и под формата на добавка (като Фоливит Феро) към храната значително намалява риска от развитие на предменструален синдром. „Този незаменим за тялото микронутриент има силата да облекчава неразположенията при ПМС, защото има важна роля в отделянето на серотонин – хормона на щастието“, категорични са изследователите. Впечатление им прави също, че и цинкът има положителен ефект при предменструален синдром. Той обаче е значително по-слаб в сравнение с този на желязото. Ето защо съветът на изследователите е представителките на нежния пол да заложат на диета, която доставя на организма идеалното количество желязо – 18 мг. Апелът им е да включат и източници на витамин С в менюто, за да се подобри желязната абсорбция.

Авторите на изследването са единодушни, че не бива да се превишава препоръчителната дневна доза желязо, тъй като това крие рискове за здравето.

Banner shop

Как да се усили благотворният ефект на диетата върху организма на дамите, които страдат от предменструален синдром?

За да премине още по-леко предменструалната фаза, специалистите у нас горещо препоръчват успоредно с диетата да се приема Феминорм/Feminorm®. Този изцяло природен продукт се прилага успешно за овладяване на предменструален синдром. Тайната на действието се крие в пълния набор от изофлавони в състава му. Биологично активните вещества от фитоестрогените свързват селективно естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. В резултат хормоналният баланс се възстановява и предменструалните оплаквания отшумяват.

Редица клинични изследвания сочат, че Феминорм спомага за преодоляване на предменструалните смущения в 70% от случаите. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемът да продължи дълго време. Няма данни за нежелани реакции дори при дълговременна употреба поради изцяло природния произход на продукта.

borola
Сподели: