ставни и мускулни болки при менопауза
Време за четене: ... минути

Възможна е появата на ставни и мускулни болки при менопауза – за съжаление, да. Такива оплаквания са особено чести в този период, особено в краката, пръстите и раменете. Виновникът е спадащото ниво на естроген. А, сега, нека разберем защо ставните и мускулни болки при менопауза не са необичайни и как може да си помогнете.

Болки в ставите – умора или менопауза?

Освен колебанията в цикъла, нарушенията на съня, горещите вълни, болките в ставите са типичен симптом на менопаузата. Някои движения внезапно започват да се чувстват странно и дори стресиращо, като произтичащата от това ограничена подвижност се отразява и в качеството на живот. Със сигурност може да се съгласите, че ако денят ви започва със скованост, разходката в парка далеч няма да е приятна.

Ставите имат изключително важни функции – те осигуряват нашата стабилност и мобилност. А, през целия ни живот, те вършат най-тежката работа – носят ни, също както и мускулите. По време на менопаузата, тяхната еластичност, гъвкавост и сила намаляват. От една страна – това се дължи на износването и естествените процеси на стареене, а от друга – на хормоналните промени и спадане нивата на естроген.

Banner shop

Правилото гласи, че ако преди не сте страдали от подобни проблеми, то най-вероятно менопаузата е причината за това. Важно е да споменем, че възпаления и заболявания също могат да играят роля при болезнени стави и мускулни болки. Ето защо – съветваме да посетите вашия лекар и да се консултирате с него.

Ставни и мускулни болки при менопауза – те са навсякъде

Имайте предвид, че има отделни стави, мускули и мускулни области, които са по-податливи на изменения по време на менопаузата, за разлика от други, а те са:

  • Рамене
  • Гръб
  • Врат
  • Колена
  • Ръце и пръсти

Знаем колко неприятни са ставните и мускулните болки при менопауза, но въпреки това – зад тях може да се крият други причини като остеопороза или други ревматични заболявания.

Болката в коленете, бедрата или дори глезените може да се дължи на износване на ставите, а с напредване на възрастта – възпалителните ставни заболявания като ревматоиден артрит, стават все по-чести в ставите на пръстите, както и китките.
Ясно определение не винаги е възможно, точно за това не препоръчваме и самодиагностика. Най-добре е да се свържете с вашия лекар, защото колкото по-сигурна е диагнозата, то толкова по-правилен е изборът на терапия.

Забравете ставните и мускулни болки при менопаузата като останете активни

Разхождайте се, карайте колело, изберете пилатес, тичайте с децата – колкото по-безгрижни ви карат да се чувствате всички тези дейности, толкова по-добре.

Останете във форма и ставните, и мускулните болки при менопаузата ще бъдат мираж. Спортувайте колкото може повече, но винаги избирайте подходящи спортове, които не натоварват ставите (скандинавско ходене, колоездене, воден спорт). Изберете стълбите, вместо асансьора. Правете леки упражнения по време на дори забързаното ежедневие.

А, що се отнася до храненето – приемайте много зеленчуци, витамини, минерали и не залагайте толкова на месото, особено тлъстото, защото то често може да причини допълнителни проблеми.

Също обърнете внимание на стреса около вас, приятелското ви обкръжение, добре подбраните дрехи според сезона. Да можем да се движим без болка – свободно, може би е най-хубавото нещо на този свят. Ето защо – осигурете си живот без ставни и мускулни болки при менопаузата!

Срещу ставни и мускулни болки при менопауза – изцяло естествена помощ

За живот без ставни и мускулни болки при менопауза, специалистите у нас препоръчват Феминорм Остео / Feminorm® Osteo, който в себе си има два мощни фитоестрогена, а именно – Сребърна свещичка и Червена детелина, както и витамин D в неговата активна форма.

Фитоестрогените са структурно сходни на женския полов хормон, което насърчава по напълно естествен път хормоналния баланс в женския организъм. А, този продукт е разработен специално, за да подобри костната и мускулна система.
Приемът му е удобен, само по 2 капсули дневно, а също така и е подходящ за продължителна употреба. Без странични реакции.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: