упражнения при менопауза
Време за четене: ... минути

Редовното практикуване на упражнения при менопауза стават все по-популярни сред жените, които се стремят да поддържат здравето си през този период. Тъй като настъпват хормонални промени, ангажирането с правилните физически дейности може да облекчи някои от симптомите и да насърчи цялостното благосъстояние. В тази статия ще разгледаме различни упражнения при менопауза, които могат да помогнат на жените да преминат през тази фаза от живота с по-голяма лекота и увереност.

Силови тренировки – ключов компонент от важните упражнения при менопауза

С напредване на възрастта и навлизане в менопаузата жените са склонни да губят мускулна маса и костна плътност, което може да увеличи риска от остеопороза. Силовите тренировки помагат за изграждане и поддържане на мускулите, подобряват здравето на костите и засилват метаболизма, което е и полезно за управление на теглото по време на климактериума.
Упражнения като клякания, напади и вдигане на тежести (гири или съпротивителни ленти) са отлични за насочване към големи мускулни групи и подобряване на общата сила. Включването на силови тренировки 2-3 пъти седмично може да направи значителна разлика в поддържането на мускулния тонус и поддържането на ставите.

Сърдечно-съдови упражнения при менопауза – важни за здравето на сърцето

Сърдечно-съдовите тренировки са друга важна част от упражненията за менопауза за поддържане на цялостното здраве. Редовните аеробни активности не само помагат при управлението на теглото, но също така подобряват здравето на сърцето и повишават енергийните нива. Ходенето, плуването, колоезденето или дори танците са страхотни кардио упражнения за поддържане на сърдечно-съдовата ви система.

Експертите препоръчват най-малко 150 минути тренировки с умерена интензивност на седмица, за да се справят дамите със симптомите на менопауза, като умора и наддаване на тегло. Сърдечно-съдовите упражнения също могат да подобрят настроението, тъй като по време на тренировка се освобождават ендорфини – хормони на щастието. Те ще ви помогнат да се почувствате по-позитивни и енергични по време на този преход.

Йога – релаксиращи и подмладяващи упражнения при менопауза

Йога е идеално допълнение към вашите рутинни упражнения през периода на менопауза, тъй като предлага ползи както за физическото, така и за психическото здраве. Помага за подобряване на гъвкавостта, баланса и позата, като същевременно насърчава релаксацията и намалява стреса. Йога пози като мост, войн и гледащо надолу куче разтягат и укрепват мускулите, като същевременно насърчават вниманието и дълбокото дишане. Това от своя страна може да облекчи състояния като тревожност и нарушения на съня.

Редовното практикуване на йога също може да помогне за намаляване на горещите вълни, един от най-честите и неприятни симптоми на менопаузата. Независимо дали става въпрос за нежна Хатха или по-динамична практика на Виняса, йога е многостранен начин да се грижите както за тялото, така и за ума си.

Пилатес – упражнения при менопауза за сила и гъвкавост

Пилатес се фокусира върху основната сила, гъвкавостта и контролираното дишане, всички от които са полезни за жените по време на менопаузата. Упражненията помагат за стабилизиране на гръбначния стълб, подобряват стойката и тонизират коремните мускули, което може да бъде особено важно за дамите, които изпитват болки в гърба или са с намалена подвижност поради хормонални промени.

Пилатес също набляга на движенията с ниско въздействие, което го прави нежен за ставите, като същевременно осигурява предизвикателна тренировка. Включването му във вашата фитнес рутина може да ви помогне да поддържате силно, гъвкаво тяло и да намалите риска от нараняване с напредване на възрастта.

Упражнения за жени в менопауза и природна помощ

Тренировките са чудесен начин да поддържате физическото и психическото здраве в периода на менопауза, но понякога не са достатъчни. Ето защо специалистите препоръчват горещо на дамите в критическата възраст природните продукти на марка Феминорм:

Тайната за успеха на тези натурални средства са оптималните количества фитоестрогени в състава им. Тези вещества са растителни аналози на женските полови хормони естрогени, които ги наподобяват по структура и функционалност. Чрез този механизъм фитоестрогените възстановяват баланса в женския организъм и овладяват мъчителните менопаузални смущения. Безспорно предимство е, че не потискат собственото производство на естрогени. За оптимални резултати се препоръчва продължителен прием. Направете най-удачния избор на продукт за вас според вида и тежестта на оплакванията.
Може да закупите от аптеките в страната. Следете за атрактивни промоции и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: