тиква при менопауза
Време за четене: ... минути

Тиква при менопауза – тя е изключително полезна за много неща. Менопаузата е период от живота на всяка жена, който носи значителни физически и емоционални промени. Със спада на нивата на естроген, много жени изпитват симптоми като горещи вълни, безсъние, промени в настроението, напълняване и понижена костна плътност. В този контекст, храната играе важна роля, а тиквата е един от природните продукти, които могат да бъдат полезни за поддържане на добро здраве по време на менопаузата.

Тиква при менопауза – защо е толкова полезна?

Тиквата е източник на редица важни витамини и минерали, които могат да помогнат за поддържане на здравето в периода на менопауза. В нея се съдържат:

  • Витамини А и С – те подпомагат укрепването на имунната система и поддържането на здрави кости, кожа и очи. Витамин С също играе роля в синтеза на колаген, който може да помогне при сухота на кожата и намаляване на бръчките – проблеми, които често се влошават при понижените нива на естроген
  • Витамини от група В – подпомагат нервната система и енергийния метаболизъм, което е особено важно за справяне с умората и депресивните настроения, характерни за менопаузата
  • Калий – минерал, който подпомага регулирането на кръвното налягане, често променящо се при жените в менопауза

Какво още съдържа тиквата, толкова полезна при менопауза?

Тиквата е богата на антиоксиданти, включително бета-каротин, който има мощни противовъзпалителни свойства. Тези антиоксиданти помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма, което може да допринесе за забавяне процесите на стареене и намаляване на риска от хронични заболявания, свързани с остаряването.

Бета-каротинът също така помага за поддържане здравето на очите и кожата, които могат да страдат по време на менопаузата поради хормоналните промени. Освен това, антиоксидантите в тиквата могат да помогнат за намаляване на възпалителните процеси в организма, което е полезно за жените, които изпитват ставни болки и дискомфорт.

Менопаузата често е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Тиквата при менопауза е добър източник на калий и фибри, които подпомагат здравето на сърцето. Калият помага за контролиране на кръвното налягане, а фибрите – за поддържане на здравословни нива на холестерол. Това е от голямо значение, тъй като нивата на естроген, които намаляват по време на менопаузата, играят важна роля в защитата на сърцето.

По отношение на костите, тиквата съдържа и значително количество магнезий. Това е минерал, който е от съществено значение за костната плътност. Комбинирането на магнезий и калий е особено полезно за жените, които се стремят да предотвратят остеопорозата.

Много жени откриват, че по време на менопаузата тялото им започва да натрупва килограми по-лесно, особено в областта на корема. Тиквата, с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, може да помогне за поддържането на здравословно тегло. Фибрите в тиквата дават усещане за ситост за по-дълго време, което може да предотврати преяждането и да подпомогне контролирането на апетита.

Тиква при менопауза – как да я включите в менюто си?

Тиквата е много универсален продукт и може да бъде приготвена по различни начини. Ето няколко идеи:

  • Тиквено пюре – идеално за супи, сладкиши или като гарнитура
  • Печена тиква – лесен и вкусен начин за добавяне на тиква в менюто
  • Тиквен хляб или мъфини – подходящи за закуска или следобедна закуска
  • Тиквени семки – те могат да се добавят към салати, йогурт или да се консумират самостоятелно като здравословна закуска

Изберете правилната грижа за добро женско здраве

Водещи специалисти в женското здраве препоръчват Феминорм / Feminorm® на жени с ранни симптоми на менопауза. Този продукт е най-богатият източник на фитоестрогени в България, като включва всички четири вида изофлавони, докато соята и други източници съдържат само два. Фитоестрогените в него се свързват селективно с естрогенните рецептори, като активират тяхната функция, без да възпрепятстват естественото производство на естроген в тялото. Това подпомага възстановяването на хормоналния баланс и намалява симптомите на менопаузата.

Продуктът също така може да подобри еластичността на кръвоносните съдове, да понижи нивата на холестерол и да защити сърдечно-съдовата система. За по-тежки симптоми може да разгледате и другите продукти от серията Феминорм. Те са достъпни в аптеките или онлайн в електронен магазин МоМо – https://www.momo.bg/feminorm/.

borola
Сподели: