атрофичен вагинит при менопауза
Време за четене: ... минути

Около 40% от жените в световен мащаб страдат от атрофичен вагинит при менопауза, но само 14% търсят решение на проблема. Това е състояние, което с течение на времето може сериозно да влоши качеството на живот, ако не му се обърне внимание. Затова и целта на днешната статия е да даде повече информираност за атрофичен вагинит през менопауза и как нежния пол ефективно да се справи с него.

Повече за състоянието атрофичен вагинит при менопауза

Атрофичният вагинит, известен още като вагинална атрофия, е състояние, което се характеризира с възпаление, изтъняване и сухота на вагиналните стени. В репродуктивна възраст вагиналният епител при жените се уплътнява под въздействието на производство на естроген и гликоген. С напредване на възрастта обаче, особено в периода на менопауза, се наблюдава спад в нивата на хормона. Без адекватно снабдяване с естроген, вагиналните стени стават по-тънки, по-малко еластични и по-податливи на дразнене и възпаление. Съществуват и други причини, отговорни за поява на състоянието. До вагинална атрофия може да се стигне и заради прием на някои медикаменти, оказващи влияние на хормоните. Освен това отстраняването на единия или двата яйчника по хирургичен път, както и рентгенотерапия или химиотерапия се оказват предпоставка за това. Атрофичният вагинит засяга основно менопаузалните жени, но може да се наблюдава и при наскоро раждали жени и кърмачки.

Признаци на атрофичен вагинит при менопауза – разпознайте проблема навреме

Сигналите, с които женското тяло алармира за атрофичен вагинит през менопаузата, са:

Banner shop
  • Усещане за сухота или сърбеж във вагиналната област, често придружено от дискомфорт или дразнене
  • Диспареуния (болезнен полов акт)
  • Вагинално парене или дразнене, особено по време на уриниране или сексуална активност
  • Вагинално кървене – изтъняването на вагиналните тъкани може да ги направи по-податливи на нараняване, което води до случайно зацапване или леко кървене, особено след полов акт
  • Високо pH на влагалището
  • Уринарни симптоми – повишена честота или неотложност на уриниране, инфекции на пикочните пътища или уринарна инконтиненция

Тези симптоми не са за подценяване и е необходима консултация със специалист за назначаване на адекватно лечение.

Рискови фактори за поява на атрофичен вагинит при менопауза

Всъщност съществуват и някои фактори, които се оказват предпоставка за състоянието. Тютюнопушенето например, намалява нивото на естроген в организма и влияе негативно на кръвообращението. По този начин се намалява и подаването на кислород и притока на кръв в областта на влагалището. Освен това, според редица направени проучвания, жените които не раждат нормално, са в по-голяма степен застрашени от атрофичен вагинит през периода на менопауза. Продължителното сексуално въздържание също е сочено като причина за появата на вагинална атрофия при менопаузалните жени. Причината е, че при липсата на редовен сексуален живот кръвообращението се влошава. Това допълнително изостря симптомите на естрогенен дефицит и утежнява ситуацията.

Терапевтична комбинация с отличен ефект срещу атрофичен вагинит при менопауза

Според специалистите в областта на женското здраве, ефективна и безопасна комбинация при лечение на вагинална атрофия се състои от:

  • фитоестрогени от Червена детелина и витамин D
  • вагинален хидратант и лубрикант

Затова нашето предложение е прием на Феминорм Остео / Feminorm® Osteo и локално приложение на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел. Продуктът от фамилия Феминорм съдържа пълна комбинация от най-мощните фитоестрогени – Сребърна свещичка и Червена детелина, в комбинация с витамин D в новите по-високи дневни дози, препоръчани от Световната здравна организация – 1400 IU. Освен при атрофичен вагинит продуктът е разработен и за подобряване на костната и мускулната система в периода на менопауза и е подходящ за ранна профилактика на остеопороза. Като допълнение в лечението се добавя и локално приложение на вагиналния гел, който се разглежда едновременно като лубрикант и хидратант. Той съдържа гликоген и млечна киселина и благодарение на състава си хидратира и подпомага лубрикацията. Освен това редовно прилаган той намалява pH до физиологично и възстановява естествения вагинален защитен механизъм, повишавайки устойчивостта на влагалището към бактерии и други патогени.

Не се колебайте, потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg – бързо и удобно, на един клик разстояние.

borola
Сподели: