билки при менопауза
Време за четене: ... минути

Билки при менопауза – алтернативата, която може да опитате по време на този кризисен период. Горещи вълни, резки промени в настроението, нарушения на съня, тревожност…всичко това, може би, ви е познато? В статията събрахме едни от най-добрите билки при менопауза, които може да опитате, за да облекчите симптомите на тези състояния. Знайте, че билките помагат на тялото да се справи частично с негативните ефекти в хормоналния хаос и да намери своя нов хормонален баланс.

Естествено, също че билките при менопауза не действат за една нощ и трябва да ги употребявате поне в рамките на около четири седмици. Само тогава би имало смисъл да започнете с техния прием.

Кои билки при менопауза помагат?

Витексът е познат още като “монашески пипер” и може да бъде изключително полезен в ранните етапи на климакс. В резултат на спадащите нива на естрогени, симптоми като нередовна, но обилна менструация, раздразнителност, тревожност и депресивни състояния са “нормални”. А, Витексът може да противодейства на хормоналния баланс, донасяйки така желаното спокойствие.

Banner shop

Следваща от билките при менопауза е Черният кохош, който се бори успешно срещу горещите вълни. Проучвания сочат, дори, че приемането му е толкова ефективно, колкото и хормонална терапия. Освен това, той подобрява настроението, повлиява благоприятно съня и вагиналната сухота.

Салвията, позната още като градински чай пък намалява горещите вълни. Вероятно, съдържащите се в нея етерични масла имат пряк и положителен ефект върху потните жлези. А, особено приятна е под формата на охладен чай с резенче лимон.

Червената детелина е една от билките при менопауза, която е незаменима. Тя съдържа изофлавони, които работят за тялото по начин, подобен на женския полов хормон. Следователно, те ще успеят да компенсират намаляващото производство на естроген по време на менопауза. Научно доказано е също, че екстрактът от червена детелина облекчава и горещите вълни, както и вагиналната сухота.

Жълт кантарион – може да използвате при ясни промени в настроенията. Ефективността му е добре проучена – той помага при психически сривове, раздразнителност и нарушения на съня. Важно е да споменем, че приемът на жълт кантарион може да повиши чувствителността на кожата към светлината, затова – използвайте и подходяща UV защита.

Една също много позната билка при менопауза е Валериана, която има благоприятен ефект върху нервното безпокойство и смущенията в съня. Отново, нейната ефективност е научно доказана.

Лавандулата има сънотворно, успокояващо, анти-стресово и подобряващо настроението действие. Може да сложите няколко капки в дифузер и да се насладите на нейните релаксиращи свойства.

Маточината е една от известните билки при менопауза, за които много от вас сигурно са чували. С нейното успокояващо нервната система действие, ще си донесете спокойствието, за което мечтаете от седмици. Може да я приемате под формата на чай или да капнете няколко капки масло във ваната, както и в дифузера, което ще балансира вашето настроение.

Розмаринът е не само изключително ароматен, но и има болкоуспокояващо действие, а също така облекчава и храносмилателни проблеми, регулирайки хормоналното объркване на тялото в началото на менопаузата.

Билките при менопауза са изключително ефективни, а и може да ги намерите навсякъде. Изберете природата да бъде спътник в новия период от вашия живот!

Облекчаване симптомите на менопауза с помощта на природата

За да овладеете менопаузата и симптомите, породени от хормоналния дисбаланс, който носи тя със себе си, може да се доверите на основните продукти с марка Феминорм:

Всички те са създадени с грижа към женското здраве и съдържат висококачествени фитоестрогени, които се борят успешно със смущенията по време на климакс. Фитоестрогените структурно и функционално наподобяват женските полови хормони, естрогени, като механизмът им на действие е селективно свързване със специфичните естрогенни рецептори. При редовен прием на всеки от продуктите, вие ще възстановите баланса в тялото си. Продуктите също имат висок профил на безопасност и са подходящи за продължителна употреба.

Може да ги откриете в аптечната мрежа или да поръчате още сега онлайн, от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: