болка там долу
Време за четене: ... минути

Много от жените споделят, че вагиналната сухота и болка там долу в периода на менопауза са едни от най-неприятните смущения съпътстващи този преход. Преустановяването на яйчниковата функция може да бъде причина и за други оплаквания като горещи вълни, нощно изпотяване, нежелано напълняване и честа смяна на настроенията. В следващите редове споделяме повече за интимното здраве на жените в менопауза.

Защо жените изпитват болка там долу при менопауза?

Основният виновник за менопаузалните смущения, включително вагиналната сухота и болка е женският полов хормон естроген, който прогресивно намалява в периода на климактериум. Той е отговорен за естествената лубрикация на влагалището, поддържа еластичността на тъканите в интимната зона при жената и спомага за регулиране на рН баланса във вагиналната микрофлора. Колкото по-значителен е спадът в нивата на естроген, толкова по-вероятно е жената да страда от вагинална сухота и да изпитва болка там долу. В повечето случаи споменатите проблеми съпътстват сексуалните контакти на дамите, но е възможно да имат и хроничен характер. Проучвания показват, че между 17 и 45% от менопаузалните жени в САЩ изпитват болка по време на полов акт. Причината е, че липсата на достатъчно овлажняване и изтъняването на вагиналните стени, които губят своята еластичност, могат да доведат до силно раздразнение при проникване. При дамите в климактериум много по-често се срещат още болката, паренето и дискомфорта след секс.

Съвети за облекчаване на дискомфорта в интимната зона при жени в менопауза

  • Използване на лубрикант
  • Прием на витамини
  • Прием на фитоестрогени

Една от основните препоръки към дамите в менопауза е да използват овлажнител/лубрикант по време на полов контакт, за да се намали триенето. Това ще предотврати болката по време на и след акта.

Banner shop

Изследвания показват, че приемът на определени витамини може да подобри еластичността на влагалището и да увеличи лубрикацията. Според изследване, проведено сред 54 жени, добавките с витамин Е повлияват благоприятно вагиналната атрофия, която се характеризира със сухота и изтъняване на вагиналните стени. Витамин D също е от съществено значение за здравето на жените в менопауза. Освен, че поддържа костната структура и намалява риска от остеопороза, т.нар витамин на слънцето, подпомага и вагиналното овлажняване.

Не на последно място, менопаузалните дами могат да заложат на прием на фитоестрогени за овладяване първопричината за вагиналната болка и сухота – дефицитът на естроген. Тези растителни аналози на естрогена наподобяват структурно и функционално женския полов хормон. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори, като по този начин овладяват хормоналния дисбаланс и провокираните от него смущения, без да потискат собственото производство на естрогени от женския организъм.

Оптимални количества фитоестрогени с високо качество ще откриете във…

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo – изцяло природен продукт, който регулира хормоналния дисбаланс и овладява менопаузалните смущения. Благоприятният ефект за женското здраве се постига благодарение на рационалната комбинация от стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg в състава му. Това съчетание на активните съставки, които взаимно допълват и подсилват действието си води до постигане на добри резултати в кратък срок. Положителното действие се усеща 1-2 седмици след началото на приема. За трайно овладяване на оплакванията се препоръчва продължителен курс на употреба. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Сподели: