виене на свят при менопауза
Време за четене: ... минути

Наред с останалите смущения, жените често изпитват и виене на свят при менопауза. Симптомът се свързва с естествените хормонални промени. Повече за менопаузалното оплакване и възможните начини за преодоляването му ще научите в редовете по-долу.

Причини за виене на свят при менопауза

Според специалистите, хормоните са главните „виновници” за световъртеж през менопаузата. С настъпването на критическата възраст, яйчниците започват да произвеждат по-малко естрогени и прогестерон. Тези основни женски хормони отговарят за редица функции в организма. Колебанията в нивата им пряко повлиява мозъка, сърцето и панкреаса. Поради това, промени в следните области могат да предизвикат световъртеж при менопаузалните жени:

  • Вътрешно ухо – ниските нива на естрогени може да повлияят отоконията – органът на вътрешното ухо, отговарящ за баланса.
  • Метаболизъм – естрогените отговарят и за отделянето на глюкоза, която се използва от организма за енергия. Спадът в нивата им може да повлияе кръвната захар.
  • Сърце – менопаузалните жени често страдат от сърцебиене. То може да предизвика и световъртеж.
  • Мозък – спадът в естрогените може да доведе до затруднена концентрация, чувство за дезориентация и виене на свят.

Световъртежът може да бъде резултат и от някои състояния, пряко свързани с хормоните. Сред тях са мигрена, инсомния, тревожност, стрес, умора.

Способи за овладяване на световъртеж през менопаузата

При виене на свят посетете специалист. Той ще определи дали световъртежът се дължи на менопаузата или е симптом на заболяване. След изключване на втората възможност, можете да приложите следните способи за облекчение:

  • Хранете се редовно и балансирано

Следването на здравословна диета е удачен начин за поддържането на добро здраве през менопаузата. Уверете се, че диетата ви е богата на полезни вещества и не пропускайте основните хранения. Така тялото ви ще бъде винаги „заредено” и няма да се чувствате отпаднали и замаяни.

  • Набавяйте си достатъчно сън

Качествената нощна почивка има силата да елиминира физическите и психическите стресови фактори. По този начин може да облекчи виенето на свят.

  • Заемете се с релаксиращи практики

Практикуването на йога и тай-чи може да допринесе за подобряване на баланса и намаляване епизодите на световъртеж. Източните техники са особено удачни, тъй като съдействат за снемане на стреса и напрежението, и овладяване на различните менопаузални смущения.

Най-успешният метод за облекчаване на световъртеж в периода на менопауза

За да се справите с всяко едно менопаузално смущение, включително виенето на свят, насочете усилия към възстановяване на хормоналното равновесие в организма. Това можете да постигнете по лесен, безопасен и ефективен начин – като стартирате прием на фитоестрогени. Тези природни вещества са аналози на женските хормони, свързват се с техните рецептори и стимулират активността им. Този процес допринася за постигане на фин хормонален баланс, без да се потиска собственото производство на естрогени. Пълен източник на фитоестрогени с високо качество и чистота ще откриете във Феминорм/Feminorm®. Продуктът за женско здраве е най-предпочитаното средство на пазара за балансиране на хормоните и овладяване на менопаузалните симптоми. Спомага още за подобряване на еластичността на кръвоносните съдове, предпазване от сърдечно-съдови проблеми. Удачен е за прием и в периода на пременопауза. Употребата му не предизвиква странични ефекти.

borola
Сподели: