диабет и менопауза
Време за четене: ... минути

Диабет тип 2 и менопауза са две състояния, които е възможно да настъпят в един и същи период от живота на дамите. Навлизането в климактериум обикновено е съпроводено от редица неприятни симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, напълняване и чести смени на настроението. Жените в зряла възраст са по-предразположени и към развитие на захарна болест в сравнение с по-младите представителки на нежния пол. Това състояние може допълнително да утежни преминаването през менопауза.

Диабет и менопауза – каква е връзката?

Преди настъпването на същинската менопауза нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон прогресивно започват да намаляват, докато накрая яйчниковата функция се преустановява. Дефицитите на тези хормони в организма се отразяват негативно върху инсулиновата чувствителност. В резултат настъпват колебания в нивата на кръвната захар. Неконтролираните флуктуации на глюкозата поставят жените в пременопауза в повишена опасност от усложнения на захарната болест.

Климактериумът е рисков период и за отключване на диабет тип 2. Под влияние на хормоналните промени, които настъпват в женския организъм, метаболизмът се забавя и това често води до напълняване. Натрупването на мазнини в коремната област е предпоставка за развитие на диабет, защото нивата на инсулин в кръвта се повишават.

Banner shop

Препоръки за по-лесно преминаване през менопауза за жените с диабет

Основна препоръка към жените с диабет, които навлизат в менопауза, е да следят стриктно нивата на кръвната захар. Ако установите, че те се повишават в резултат на хормоналните колебания, характерни за този период, се консултирайте с лекар.

Придържането към балансирана диета и активен начин на живот се отразяват благоприятно както при диабет, така и на менопаузалните смущения. За да предотвратите напълняване в областта на корема и талията, се препоръчва здравословен хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и леки протеини. Добре е да ограничите консумацията на мазнини, захар и рафинирани въглехидрати. Специалистите препоръчват на дамите в менопауза да направят физическата активност част от ежедневието си. Добро начало е да се раздвижвате поне по 30 мин. дневно.

Ниските нива на естроген по време на менопауза и диабет тип 2 са две състояния, които поотделно повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Когато се комбинират опасността е двойна. Затова е необходимо стриктно проследяване на кръвното налягане и нивата на холестерол.

Прием на природен продукт, който овладява хормоналните промени, характерни за климактериума

Успешен подход за овладяване на неприятните симптоми на климактериума е своевременният прием на фитоестрогени – растителни аналози на женския полов хормон естроген. Те възстановяват хормоналния баланс в организма по напълно натурален начин и нормализират менопаузалните смущения. Фитоестрогените постигат този ефект като се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма.

Най-пълният източник на фитоестрогени на пазара у нас е Феминорм/Feminorm®. Всяка капсула на продукта съдържа 250 mg стандартизиран екстракт от цветове на Червена детелина (Trifolium pratense). Приемът му се отразява благоприятно за превенция на сърдечно-съдови заболявания, намалява нивата на холестерол и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Няма данни за противопоказания дори при продължителна употреба.

borola
Сподели: