жената над 55 години
Време за четене: ... минути

Жената над 55 години (мено- и постменопаузалната жена), която хърка, е в по-голям риск от сънна апнея – състояние, застрашаващо живота. Това сочи изследване на учени от университета в Тел Авив, публикувано в Journal of Clinical Medicine.

Изследователите предупреждават, че обикновено жените не знаят, че са в потенциална опасност, тъй като не осъзнават, че хъркат.

Жената над 55 години и потенциалната опасност от внезапно спиране на дишането по време на сън

Проучването е проведено сред стотици жени. Изследователите обаче се фокусират върху следните две групи от израелки:

Banner shop
  • млади жени на възраст от 20 до 40 години (т.е. в пременопауза)
  • зрели жени на и над 55 години (т.е. в менопауза и постменопауза)

Участничките отговарят на въпроси, сред които:

  • как се чувствате сутрин след ставане от сън
  • събуждате ли се уморени, с главоболие и напрежение/скованост в мускулите на лицето, шията и челюстта
  • скърцате ли със зъби нощем
  • будите ли се през нощта
  • чувствате ли се уморени или сънливи през деня
  • хъркате ли (въпросът, на който по думите на изследователите, много жени се притесняват да отговорят)

Учените вземат предвид и фактори като индекс на телесна маса, обиколка на шията, упражнява дейност (професия), брой деца, семейно положение.

Въз основа на резултатите учените дефинират следните 3 рискови групи за сънна апнея – жени с висок, среден и нисък риск

„Открихме значими разлики между младите и зрелите жени. 1,8% от пременопаузалните жени са във висок риск и 1,8% – са в умерен риск от развитие на сънна апнея. Този процент нараства до 5,2 на сто за мено- и постменопаузалните жени в умерен риск и до 9,5 на сто за жените във умерен риск. С други думи, около 15% от жените в мено- и постменопауза попадат във високорисковата група за сънна апнея“. Коментарът е на проф. Илана Ели, която е сред авторите на изследването.

Проф. Ели разяснява, че нарушенията на дишането по време на сън са много и разнообразни. Като се почне от лекото хъркане и се стигне до опасната сънна апнея. Проф. Ели обръща внимание, че внезапното спиране на дишането по време на сън, с което се характеризира сънната апнея:

  • води до намаляване на кислорода в кръвта и е предпоставка за системни заболявания като хипертония, сърдечно-съдови болести и инсулт

Жената над 55 години с главоболие, умора, болки в дъвкателните мускули и проблеми със съня като безсъние непременно трябва да…

  • се обърне за консултация към специалист

В случай на съмнение за сънна апнея той ще даде насоки как да се процедира по-нататък.

Ако се окаже, че са налице типичните за менопаузалния период проблеми със съня, засегнатата жена може да се довери на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Това е изцяло природен продукт, чиито активни съставки са двата най-мощни фитоестрогена и естественият хармонизатор на съня.

Всяка растителна капсула доставя на женския организъм:

Съставките са комбинирани така, че едновременно да възстановяват хормоналния баланс и да премахват менопаузалните смущения, особено безсънието и тревожността.

Продуктът е практически безвреден и е подходящ за продължителна употреба. Приемът е удобен – по 1-2 капсули вечер, 30-60 минути преди лягане.

Търсете в аптечната мрежа или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: