замайване при менопауза
Време за четене: ... минути

Въпреки че не се говори много за него, замайване при менопауза е нерядко срещан проблем. Разберете какво може да го провокира и кои са начините за справяне.

Възможни провокиращи фактори за замайване при менопауза

Замайването в периода на менопауза може да е провокирано от различни фактори като умора, безсъние, шум в ушите, сърцебиене, гадене и безпокойство. Основната причина за появата му обаче си остава естрогенният дефицит. Това си има своето логично обяснение. Когато нивото на естрогените в организма на менопаузалните жени намалее, кръвоносните съдове стават по-малко еластични. Резултатът е влошено периферно кръвоснабдяване и проблеми с вестибуларния апарат, каквито са замайването и световъртежът.

Проблемът не бива да се пренебрегва и трябва да се съобщи на лекуващия лекар, за да се отхвърлят сериозни причини за появата му.

Banner shop

Общи препоръки за справяне със замайване при менопауза

Мерките, които дават резултат срещу замайването при менопаузални жени, са:

Поддържане на добра хидратация

Водата е един от основните помощници в борбата със замайването в климакса. Поради прекомерното изпотяване и горещите вълни през този период жените трябва да приемат повече от живителната течност, за да останат хидратирани. Дневният прием не бива да пада под 2 л.

Намаляване на солта – важна стъпка срещу замайване при менопауза

По-ниският прием на сол не само намалява замайването, но и подпомага контрола на кръвното налягане.

Отказване на цигарите

Тютюнопушенето е вредно за всеки човек, но особено сериозни последици може да има при жените в менопауза. Този вреден навик увеличава многократно риска от сърдечно-съдови заболявания, влошава световъртежа и замайването. Ето защо своевременно трябва да бъде изкоренен.

Почивка от екраните

Продължителното взиране в екраните на лаптопи, таблети и смартфони лесно може да предизвика замайване. Именно поради това е препоръчително менопаузалните дами да правят чести почивки, по време на които да отклоняват погледа встрани от монитора на дигиталните устройства.

Дихателни упражнения срещу замайване при менопауза

Освен че отпуска нервната систена и носи мигновено спокойствие, правилното дишане е в състояние да предотврати замайването. Всяка жена може да се увери в това, като вдишва дълбоко и издишва бавно, докато брои до 10.

Някои лесни упражнения

Определени упражнения поддържат нервната система в добро състояние и противодействат на вестибуларните проблеми през менопаузата. Такива са взирането във въображаема точка с последователно отваряне и заваряне на очите, и въртенето на главата по и обратно на часовниковата стрелка.

Масаж

Масажът успокоява и подобрява циркулацията на кръвта, което го прави особено подходящ срещу замайване през менопаузата. Това е причината дамите по-често да си доставят въпросното удоволствие.

Препоръката на експертите при замайване при менопауза

Все повече специалисти по женско здраве съветват дамите с вестибуларни проблеми да се доверят на ефективна и доказана във времето комбинация:

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo е най-мощният фитоестроген на българския пазар. Приемът му осигурява оптимално количество висококачествени екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Свебърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg. Те съдействат за компенсирането на естрогенния дефицит и така нормализират менопаузални оплаквания като замайването.

Успоредният прием на универсалния съдов протектор Ентан/Entan® доставя високи дози биофлавоноиди (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба). Те доказано подобяват периферното кръвообращение и укрепват кръвоносните съдове.

И двата продукта имат висок профил на безопасност и са подходящи за продължителен прием. Налични са в аптечната мрежа в страната, в специализираните магазини „Здраве и природа“ и на сайта на електронен магазин МоМо www.momo.bg.

borola
Сподели: