изследване на хормони за менопауза
Време за четене: ... минути

По препоръка на гинеколога много зрели жени се подлагат на изследване на хормони за менопауза. В редовете по-долу разкриваме кои са тези хормони и каква роля играят те.

Фоликулостимулиращ хормон (FSH)

Функцията на този хормон е да насърчава узряването на яйцеклетката във фертилната възраст. Това е причината, поради която е смятан за хормон, свързан с плодовитостта. Стойностите му варират в зависимост от етапа на менструалния цикъл и възрастта на жената. Изследването на нивата му в кръвта е едно от първите, назначавани от гинеколога, за оценка на менопаузен синдром. Основание за поставяне на диагноза менопауза дава високите нива на FSH, които са знак за намалена функция на яйчниците.

Лутеинизиращ хормон (LH) – част от изследване на хормони за менопауза

LH, подобно на FSH, е свързан с репродуктивната способност при жените. Той е отговорен за овулацията и производството на прогестерон. Концентрацията му се влияе от фазата на менструалния цикъл като по-високи стойности се регистрират през периода на овулация. По правило твърде високите нива на лутеинизиращ хормон в комбинация с увеличен FSH са показателни за настъпила менопауза.

Banner shop

Кортизол (cortisol)

Кортизолът е естествено произвеждан от тялото хормон, чиято цел е да:

  • подпомага организма в стресови ситуации
  • намалява възпалението

Високите кортизолови нива в кръвта могат да навредят на здравето, като доведат дори до нарушения в менструалния цикъл.
Изследването на концентрацията на кортизола в женския организъм помага да се определи дали пациентката има нарушена менструация, или е в менопауза.

Пролактин – може да се изисква при изследване на хормони за менопауза

Основната функция на пролактина е да стимулира производството на майчино мляко от млечните жлези след раждането. Той е важен за регулиране на други женски хормони, възпрепятства овулацията и менструацията. Повишените му нива, без да е налице бременност, могат да доведат до редица проблеми. Като се почне от трудно забременяване, мине се през нередовна менструация и се стигне до менопаузални симптоми. Това е причината гинекологът да изследва нивата му при съмнение за менопауза.

Човешки хорионгонадотропин (HCG)

Познат е още като хормон на бременността, тъй като се синтезира от клетки на плацентата. Гинекологът би могъл да се интересува от нивата му в кръвта или урината, за да провери:

  • дали липсата на менструация се дължи на бременност или хормонални промени, които подсказват менопауза

Ако извършеното изследване на хормони за менопауза покаже затихваща функция на яйчниците на помощ идва…

Феминорм/Feminorm® – най-пълният източник на естествени фитоестрогени на българския пазар. Той съдържа четири изофлавона. За сравнение, соята и останалите предлагани фитоестрогени имат само два от необходимите изофлавони.

Активна съставка е 250 mg стандартизиран екстракт от листа на Червена детелина (Trifolium pratense), съответстващ на 20 mg изофлавони. Попадайки в организма, фитоестрогените помагат за възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения.

Продуктът успешно се прилага за овладяване на леки менопаузални оплаквания и при пременструални невровегетативни и психически нарушения. Може да се приема и в периода на пременопауза. Напълно безопасен е и е подходящ за продължителен прием.

borola
Сподели: