репродуктивен период
Време за четене: ... минути

Периодът от първата до последната менструация, т.нар. репродуктивен период, продължава по-кратко при жените със захарен диабет тип 1. Това установява проучване, резултатите от което са публикувани в сп. Menopause.

Подробности за изследването, според което жените с диагноза диабет тип 1 имат по-кратък репродуктивен период

Започваме с това, че хормонът инсулин играе ключова роля в контрола на репродуктивната функция. Предишни проучвания установяват негативния ефект на инсулиновия дефицит върху женската репродуктивна система. Информацията за въздействието на диабет тип 1 върху настъпването на естествена менопауза обаче е оскъдна. За да хвърлят яснота по темата учените провеждат изследване сред близо 300 жени. Целта им е да сравнят продължителността на репродуктивния период при участничките със и без диабет тип 1.

От сравнителния анализ на данните става ясно, че жените, които живеят с диабет тип 1, имат:

Banner shop

Като причина за всичко това изследователите посочват…

  • дефицит на инсулин
  • хипергликемия (състояние, при което нивото на захарта/глюкозата в кръвта е над нормалните граници)

„Това са фактори, които се отразяват негативно на репродуктивната система на жените“, категорични са учените. Те обаче подчертават, че резултатите се отнасят само за дамите, диагностицирани с диабет тип 1, преди да навършат възрастта за менархе (12-15 години).

„Заради по-краткия фертилен период пациентките с диагностициран в детството диабет тип 1 са изложени на по-висок риск от преждевременно стареене на яйчниците. И още – дебнат ги сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Тенденцията обаче може да се обърне и качеството на живот на тези жени да се повиши. За целта трябва да има по-голяма информираност за рисковите фактори и намирането на стратегии за намаляване опасностите за здравето“. Думите са на д-р Стефани Фабион, една от водещите изследователи в проучването.

За безпроблемно начало на менопауза при жени с диабет тип 1 и по-кратък репродуктивен период специалистите у нас препоръчват…

Феминорм/Feminorm® – най-пълният източник на фитоестрогени на българския пазар. Всяка капсула на продукта съдържа 250 mg стандартизиран екстракт от цветове на Червена детелина (Trifolium pratense). Съдържанието на активната съставка съответства на 20 mg изофлавони.

Естествените фитоестрогени са аналози на основния женския полов хормон естроген. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма. В резултат хормоналният баланс се възстановява и леките менопаузални смущения се нормализират. Продуктът се прилага успешно и за профилактика на остеопороза, и сърдечно-съдови усложнения. Намалява нивото на холестерола и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Няма данни за нежелани ефект и странични реакции. За постигане на оптимален резултат е желателен по-продължителен прием. Може да се закупи от аптеките в страната или от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: