информация за менопаузата
Време за четене: ... минути

Всяка жена, наближаваща критическата възраст, е нужно да получи повече информация за менопаузата. В публикацията ще дадем отговори на най-често задаваните и важни въпроси за специфичния период.

Ценна информация за менопаузата

  • Какво представлява менопаузата?

Менопаузата е период от живота на жените, през който менструацията спира. Настъпването на менопаузата е белязано от промени в нивата на хормоните и загуба на репродуктивните функции. През специфичната, т.н. „критическа възраст” жените изпитват различни смущения, чиято тежест е индивидуална.

  • Кога започва?

Менопаузата започва след 12 пълни месеца без менструация. Обикновено стартира между 45-тата и 55-тата година. Започването ѝ преди 44-тата година се определя като ранна менопауза. Ранният климакс може да бъде провокиран от външни и вътрешни фактори. Смята се, че е много вероятно дъщерята да навлезе в менопауза на същата възраст, в която е влязла и майка ѝ.

Banner shop
  • Какви са проявите?

Хормоналният дисбаланс през менопаузата причинява различни неразположения. Най-често изпитвани симптоми са горещи вълни и нощно изпотяване. Някои жени натрупват излишно тегло, имат променливо настроение и изпадат в депресивни състояния. Други страдат от тревожност, нарушения на съня, вагинална сухота и понижено либидо.

Още полезна информация за менопаузата

  • Съществуват ли здравни рискове през менопаузата?

Ниските нива на естрогени през този период водят до намаляване на костната плътност. Това прави костите податливи на счупване. Задълбочаването на проблема може да доведе до развитие на остеопороза. Жените в менопауза са предразположени и към сърдечно-съдови проблеми. Хормоналните промени и естественият процес на стареене стоят в основата на тези здравни рискове.

  • Как да се поддържа добро здраве през менопаузата?

На менопаузалните жени се препоръчва да спазват балансирана диета, богата на витамини, минерали, полезни мазнини, протеини и пълнозърнести храни. Да поддържат физическа активност, да преустановят вредните навици и да практикуват техники срещу стреса и напрежението.

  • Как да се овладеят менопаузалните смущения?

Често препоръчван способ срещу менопаузални смущения е хормоно-заместителната терапия. При нея се приемат синтетични хормони за компенсиране на дефицита в организма. Тази терапия обаче, крие рискове за здравето. Нейната алтернативна и безопасна опция, която се препоръчва от специалистите, е прием на природни фитоестрогени.

Ползи от приема на фитоестрогени в периода на менопауза

Фитоестрогените са естествени съединения, откриващи се в някои растения с лечебни свойства, като Червената детелина, например. Растителните естрогени структурно и функционално наподобяват женските полови хормони. След прием се свързват избирателно с рецепторите на естрогените и ги стимулират. По този начин съдействат за възстановяване на хормоналния баланс в организма на менопаузалните жени и облекчаване на оплакванията. Съдействат още за намаляване на здравните рискове, протекция на кръвоносните съдове, грижа за костите, мускулите и кожата. Действат без странични ефекти и без да потискат естествената секреция на полови хормони.

За поддържането на доброто здраве и овладяване на симптомите по естествен начин, в периода на менопауза се препоръчва прием на продуктите с марка Феминорм. Те са пръв избор на специалисти и доволни потребители. Обогатени са с мощни фитоестрогени с високо качество и доказан ефект. Таргетират менопаузални смущения с различна тежест и изразеност. Предназначени са за продължителен прием, като нямат противопоказания.

borola
Сподели: