късна менопауза
Време за четене: ... минути

Обикновено жените навлизат в климактериума около 50-годишна възраст. Всяко правило обаче си има изключение и е възможно някои дами да усетят първите признаци на този естествен биологичен процес години по-късно. Ако това се случи след 55 им рожден ден говорим за т. нар. късна менопауза. Кое провокира забавянето, кои са преимуществата и недостатъците и как по естествен начин да се овладеят симптомите ще разберете в следващите редове.

Причини за късна менопауза

Затлъстяване

Редица изследвания сочат, че късната менопауза е характерна за представителките на нежния пол с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30. Причината е, че наднорменото тегло води до нарушения в менструалния цикъл, свързани със свръхпроизводство на естроген.

Маточни фиброиди

Миома на матката е сред най-често срещаните доброкачествени образувания сред жените в детеродна възраст. За да спре неговото развитие, организмът произвежда повече естроген и прогестерон от обикновено. Нарушеното равновесие между двата основни полови хормона е предпоставка за късна менопауза.

Banner shop

Проблеми с щитовидната жлеза

Освен за метаболизма най-голямата ендокринна жлеза в организма отговаря и за нормалното функциониране на репродуктивната система. Смущенията в дейността й водят до хормонален дисбаланс и увеличават риска от късна менопауза.

Фамилна обремененост

Наследствеността е основен фактор за късна менопауза. Ако майката или бабите на една жена са навлезли в менопаузата след 55-годишна възраст, твърде вероятно е тази тенденция да бъде продължена в рода.

Многоплодна или късна бременност

Менопаузата настъпва значително по-късно при дамите, родили близнаци, тризнаци или четиризнаци, както и при онези, които са станали майки за пръв път в зряла възраст.

Предимства и недостатъци на късната менопауза

Жените, които навлизат в климактериума, след като навършат 55 години, са по-облагодетелствани от останалите представителки на нежния пол, тъй като се сблъскват с неприятните менопаузални симптоми доста по-късно от обичайното. Другото им безспорно преимущество е, че са застрашени в по-малка степен от поява на остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. За сметка на това обаче, са по-предразположени към развитие на злокачествени образувания на шийката на матката и млечната жлеза. Ограничаването на риска за здравето е възможно с придържането към природосъобразен начин на живот, премахване на вредните привички като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и провеждане на редовни профилактични прегледи.

Ефективно природно решение за облекчаване симптомите на късната менопауза

Въпреки че дамите, които навлизат в климактериума в по-късен етап от своя живот, отлагат максимално във времето „срещата“ с горещите вълни, нощното изпотяване и проблемите с паметта, когато тя настъпи, оплакванията им не се различават съществено от тези на останалите представителки на нежния пол. Ефективен начин да ги преборят им предоставя приема на фитоестрогени. В максимално пречистен вид и с най-високо качество тези естествени аналози на женските полови хормони се съдържат в продуктите от фамилия Феминорм. Оптималното количество екстракт от Червената детелина превръща Феминорм/Feminorm® в най-пълния източник на фитоестрогени на пазара у нас, необходими за преодоляване на по-леките прояви на късната менопауза. Мощната комбинацията от Червена детелина и Сребърна свещичка в състава на Феминорм Дуо/Feminorm® Duo го прави средство на първи избор при жени с по-силно изявени симптоми на късна менопауза.

borola
Сподели: