либидо при менопауза
Време за четене: ... минути

Пониженото либидо при менопауза не е мит, а тема, която вълнува дамите в критическата възраст. Спадът в сексуалния апетит е нормална част от естественото остаряване и при двата пола. Но при жените е по-вероятно липсата на желание за интимност да настъпи с пълна сила около петдесетата годишнина. В статията споделяме какви са причините за тази тенденция и полезни насоки за възвръщане на сексуалната мотивация при дамите.

Как се променя женското либидо при менопауза?

Периодът на менопауза е съпътстван от редица хормонални промени, които се случват в женския организъм. Тялото на дамите трябва да се адаптира към прогресивния спад в нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон. Този процес на свикване с преустановената яйчникова функция е съпътстван от физически и психологически смущения. Най-честите са появата на горещи вълни, нощни изпотявания, честа смяна на настроенията и нежелано напълняване. Бушуващите хормони не подминават и сексуалната функция при жените. Ниските нива на естроген са причина за затруднена полова възбуда, вагинална сухота и болка по време на секс. Неприятните менопаузални смущения, най-вече горещите вълни и нощното изпотяване, също са причина за силна физическа умора и ниска сексуална мотивация при менопаузалните дами. Не на последно място либидото е свързано с психическото благосъстояние. Негативен ефект върху сексуалния живот при менопауза оказват честата раздразнителност, смяна на настроенията и склонността към изпадане в депресивни състояния.

Полезни съвети за възвръщане на сексуалния апетит при менопауза

Истината е, че преходът към менопауза може да бъде труден. Но това в никакъв случай не означава, че трябва да се разделите с интимния си живот. Експертите съветват дамите в критическата възраст да говорят открито с партньора за притесненията си относно секса, било то ниско либидо, болка при полов контакт или друго. Също така може би менопаузата е най-подходящия период да направите някои нововъведения в спалнята. Използването на лубрикант компенсира недостатъчното естествено овлажняване на вагината и намалява болката и дискомфорта по време на секс. Приемът на природни продукти предназначени за справяне със сексуалните дисфункции като Камагра / Kamagra® също може да бъде от полза. Не на последно място дамите в менопауза е добре да намерят време за полезни практики за справяне със стреса. Такива са дихателните упражнения, практикуване на любим спорт или медитация. Спокойствието и доброто психическо здраве са предпоставка за удовлетвореност и пълноценен сексуален живот на всяка възраст.

Banner shop

Доказана помощ за по-лек преход към менопауза

Дамите в климактериум могат спокойно да се доверят на Феминорм Дуо / Feminorm® Duo за регулиране на хормоналния дисбаланс и овладяване на провокираните от него менопаузални смущения. Натуралното средство е рационална комбинация на стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg. Тези два мощни фитоестрогена работят заедно в полза на женското здраве и доказано подобряват качеството на живот при менопауза. Благоприятният ефект при прием на продукта се усеща още през първите 1-2 седмици. За трайно овладяване на менопаузалните смущения се препоръчва продължителен курс на употреба. Продуктът е с висок профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Сподели: