менопауза апетит
Време за четене: ... минути

Постоянното чувство за глад и неконтролируем апетит са част от изненадващите симптоми, които съпътстват прехода към менопауза при някои дами. Пременопаузата е период, в който женският организъм се адаптира към настъпващите хормонални промени, а именно спада в нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон. Затова през пременопаузата, която може да продължи между 2 и 8 години, симптомите като горещи вълни, нощно изпотяване, нежелано напълняване и неконтролируем апетит са най-силно изявени.

Неконтролируем апетит при менопауза и ролята на хормоните

Малко проучване от 2014 г. проведено сред 94 жени в пременопауза установява, че този период на преход често е съпътстван от повишаване на апетита. Истината е, че хормоните контролират голяма част от процесите в организма, включително и чувството за глад. А при жените в климактериум те определено бушуват.

Естроген

През пременопаузата нивата на естроген в женското тяло постепенно намаляват. Този процес подготвя организма за окончателното преустановяване на яйчниковата функция. Смята се, че естрогенът потиска апетита, така че, когато нивата му започнат да спадат, е възможно дамите да изпитат засилено чувство на глад.

Хормони на глада и неконтролируем апетит при менопауза

Други два хормона – грелин и лептин, също оказват влияние, когато говорим за неконтролируем апетит при менопауза. Лептинът, се произвежда от мастните клетки и отговаря за чувството на ситост като потиска глада. Високите нива на лептин сигнализират на мозъка, че сте сити и нямате нужда от повече храна. Според проучвания с напредването на годините нивата на лептин естествено започват да намаляват.

В резултат поддържането на здравословно тегло се превръща в истинско предизвикателство за менопаузалните дами. От друга страна грелинът се повишава в периода около менопаузата. Този хормон се произвежда в стомашно-чревния тракт и сигнализира на мозъка, че стомахът е празен и тялото се нуждае от храна. Нивата му обикновено са по-високи между храненията и след това спадат. Когато грелинът при менопауза е висок, апетитът автоматично се засилва.

Кортизол

Не на последно място по време на климактериум е възможно да се повишат нивата на кортизол. Това е хормонът на стреса, произвеждан от надбъбречната жлеза, който помага на тялото да реагира в критични ситуации и регулира метаболизма.

Съвети за контрол на апетита при климактериум

За да предотвратите нежелано напълняване по време на менопауза, когато изглежда хормоните не са на ваша страна, е препоръчително да спазвате някои техники за потискане на глада. На първо място ще е от полза ежедневното меню да съдържа продукти, богати на хранителни вещества, които да ви засищат без да приемате т.нар. празни калории. Такива са плодовете, зеленчуци, пълнозърнести продукти, бобови култури и протеини.

Също така не допускайте грешката да гладувате продължително време, защото тази стратегия рано или късно има йо-йо ефект. Тъй като съществува доказана връзка между липсата на сън и неконтролируемия апетит, се уверете, че се наспивате добре. Скорошни проучвания доказват, че движението също може да е от полза за справяне с вълчия глад. По-конкретно при хората, които се придържат към умерена физическа активност, се наблюдава по-слаб апетит за храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Ето защо си струва да направите спорта част о ежедневието си.

За поддържане на здравословно тегло при менопауза дамите могат да се доверят на природни продукти с доказан ефект

Приемът на мощен фитоестроген като Феминорм Дуо / Feminorm® Duo ще е от полза на жените за овладяване на неприятните менопаузални смущения. Формулата му комбинира стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg. Продуктът възстановява хормоналния баланс, без да понижава производството на собствени естрогени от женския организъм.

За овладяване на неконтролируемия апетит при менопауза от полза ще бъде Калорекс Апетин / Calorex® Apetin. Тайната на продукта е в оптималните количества висококачествена пиноленова киселина от ядки на Корейски бор. Всяка капсула доставя на организма 700 mg стандартизирана пиноленова киселина. Активната съставка действа чрез стимулиране производството на двата пептидни хормона ССК и GPL1, които потискат чувството на глад.

И двата продукта са с отличен профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Ще ги откриете в аптеките в страната или онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: