менопауза артрит
Време за четене: ... минути

Смята се, че жените, преминали през периода на менопауза, са по-уязвими към развитие на артрит. С какво се обяснява връзката между ставното заболяване и критическата възраст – ще поясним в редовете по-долу.

Какво е менопаузен артрит?

Болките в ставите засягат много хора с напредване на възрастта. Често поразяват именно жените в менопауза. Болки, скованост и подуване около ставите, а понякога и чувство за затопляне, изпитвани през критическата възраст, са ясни симптоми на проблеми със ставите. Това, за което могат да подсказват още, е развитие на остеоартрит. Към заболяването са предразположени жените, които вече са в последните години от климактериума, или още в постменопауза.

Редица са фактори, които увеличават риска жената в критическа възраст да развие артрит. Сред тях обаче, един се откроява с особено значение. Той засяга всички менопаузални жени и са нарича прогресивна загуба на естрогени.

Връзка между менопауза и артрит

Женските полови хормони естрогени са важни за поддържане на костите, ставите, мускулите, мозъка, сърцето и кожата. Противовъзпалителните им ефекти играят важна защитна роля за хрущялите и ставите. Също така половите хормони участват в изграждането на костната тъкан. През менопаузата обаче, нивото на естрогени прогресивно намалява. Създалият се естрогенен дефицит повлиява неблагоприятно здравето на костите и ставите. Болките в ставите оказват най-тежко отражение, тъй като намаляват гъвкавостта и подвижността. Прогресивното намаляване на костната тъкан може да се превърне в остеопороза – честа причина за костна слабост и фрактури при жените в критическа възраст.

Ниските нива на естрогени поставят жените в риск от артрит. За повишаване на опасността допринасят и други фактори, като:

  • семейна предразположеност
  • наднормено тегло и затлъстяване
  • наранявания на ставите
  • деформации на костта
  • тежък физически труд
  • диабет
  • тютюнопушене
  • дефицит на важни хранителни елементи
  • прием на определени медикаменти
  • оперативно премахване на яйчниците

Подкрепяща терапия и превенция на артрит и ставни проблеми

Жените, които приемат натурални естрогени, са в по-малък риск от развитие на артрит. Това се дължи на естествения защитен ефект на половите хормони върху ставите и костите. Поради това, за предпазване и допълваща терапия на артрит, се препоръчва да се попълнят естрогенните дефицити в женския организъм. Най-удачно е това да стане чрез прием на фитоестрогени. Тези вещества са природни аналози на женските полови хормони. Свързват се с естрогенните рецептори, като стимулират активността им по напълно естествен начин. Не потискат собственото производство на естрогени и не проявяват страничните ефекти, които имат синтетичните хормони.

Висококачествени фитоестрогени, извлечени от билките Червена детелина и Сребърна свещичка, и допълнени от витамин D, ще откриете във Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Комбинацията осигурява активна грижа за костите и ставите в периода след менопаузата. Повлиява благоприятно костната тъкан и функцията на мускулите. Предпазва от развитие на костни и ставни заболявания и е отлично средство за поддържаща терапия на такива.

borola
Сподели: