менопауза болка
Време за четене: ... минути

Обикновено прехода към менопауза при жената се свързва със смущения като горещи вълни, нощно изпотяване, раздразнителност и др., но според учени спадът в нивата на естроген повлиява и усещането за болка. Ново проучване, публикувано в списание Menopause, разглежда по-конкретно как се задълбочава болката в челюстта (често срещан тип мускулно-скелетна болка) при дамите в климактериум.

Повече за изследването

Нарушенията на темпоромандибуларната става (ТМС) са комплекс от симптоми, свързани с болка, нарушена функция на дъвкателните мускули и челюстната става. Според официални данни 4,8% (близо 12 милиона) от възрастните в САЩ са изпитвали болка в челюстната става, като дискомфортът се среща 2 пъти по-често при жени, отколкото при мъже. Експертите смятат, че едно от обясненията за тази тенденция са хормоналните промени, през които преминава женския организъм.

В тази връзка изследователи проучват дали съществува връзка между болката в челюстта при жени и прехода към менопауза. В експеримента участват 74 дами, които имат нарушения на темпоромандибуларната става. Те са разпределени в три групи:

Banner shop
  • Жени в пременопауза
  • Жени в същинска менопауза
  • Жени в постменопауза

Според резултатите дамите в пременопауза изпитват по-интензивна болка в ТМС и по-силни смущения като горещи вълни, смяна на настроенията и др. С напредването на възрастта и навлизането в постменопауза характерните оплаквания, както и болката в челюстта намаляват. Според проучването социално-икономически фактори, като образование и етническа принадлежност, също влияят върху нарушенията на темпоромандибуларната става при жените в същинска менопауза.

Хормоните при менопауза – причина за по-силна болка в челюстта

По време на менопауза нивата на женските полови хормони, естрогени, прогресивно започват да спадат, като флуктуациите са най-съществени през пременопаузата. Това е периодът на преход, през който организмът се адаптира към хормоналните и физиологични промени. Учените смятат, че ниските нива на естроген са предполагаемата причина за по-силно усещане на болка в челюстта при жените в менопауза. От друга страна дамите, страдащи от нарушения на ТМС, вероятно ще изпитат облекчение по време на бременност, когато стойностите на естроген и прогестерон са високи.

Природно решение за всички смущения, провокирани от хормоналния дисбаланс при менопауза

Доказан начин за овладяване на менопаузалните смущения, провокирани от хормоналния дисбаланс, е приемът на фитоестрогени. Тези вещества са природни аналози на женския полов хормон естроген, които го наподобяват структурно и функционално. Те имитират неговото действие и стимулират активността на естрогенните рецептори. Чрез този механизъм възвръщат баланса в женския организъм и нормализират менопаузалните оплаквания.

Оптимални количества пречистени фитоестрогени с най-високо качество у нас ще откриете в 4-те основни продукта от едноименната марка Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm® (при леки менопаузални симптоми)
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo (при по-тежки симптоми на менопауза)
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night (за сън и добро настроение)
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo (за здрави кости)

Подберете най-подходящия за вас спрямо вида и тежестта на менопаузалните смущения. Всички продукти от серията са напълно безопасни и могат да се приемат дългосрочно, без риск от странични ефекти и противопоказания.

borola
Сподели: