Напълняване при менопауза – причини и рискове
Време за четене: ... минути

Менопауза и покачване на тегло – винаги ли вървят ръка за ръка? Така изглежда, след като около 30% от жените между 50 и 59 години са не просто с наднормено тегло, а със затлъстяване. Но излишните килограми носят много рискове, особено за жените в менопауза, тъй като с напредване на възрастта метаболизмът се забавя, намалява мускулната маса, успоредно с това намалява и способността за сваляне на килограми, а освен това се повишава рискът от развитие на много съпътстващи заболявания.

Напълняване при менопауза – какви са рисковете от наднорменото тегло?

Много от рисковете от наднормено тегло са всеизвестни и включват високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет, метаболитен синдром, повишаване на висцералните мазнини. Излишните мазнини в областта на корема и талията повишават значително риска от тези и други заболявания. За съжаление, обаче, е много вероятно да се натрупат излишни мазнини в областта на корема и талията през периода на менопауза. Ако талията ви е повече от 90 см, е време да помислите за ефективни средства за понижаване на теглото.

Напълняване при менопауза – защо се случва именно през този период?

Кой е основният фактор, който възпрепятства свалянето на килограми по време и след менопауза? Всъщност отговорът се крие в комбинация от фактори, свързани със самата менопауза и с напредване на възрастта.

Banner shop

Влияние на естрогена

Клинични проучвания доказват, че естрогенът е хормон, от който пряко зависи контролирането на телесното тегло. По-ниските нива на хормона подтикват към по-висок калориен прием и по-ниска физическа активност. Ниските нива на естроген понижават и метаболизма, което също намалява възможността за справяне с излишните килограми.

Смята се, че ниските нива на естроген „карат“ организма да ограничи използването на скорбяла и кръвна захар, което повишава складирането на мазнини и затруднява отслабването.

Фактори, свързани с възрастта

Колкото повече напредва възрастта на една жена, настъпват промени, които също стимулират покачването на килограми

  • Намаляване на физическата активност – 60% от възрастните намаляват физическата активност с напредване на възрастта
  • Загуба на мускулна маса, което понижава метаболизма в състояние на покой
  • Понижават се нивата на енергия. За да се използва същото количество енергия, както преди периода на менопауза, и да се постигне загуба на телесно тегло, трябва да се повиши времето и интензитета на движение.

Съвети за постигане на здравословно тегло по време на менопауза

Регулирането на нивата на хормона естроген е един от ключовите фактори за намаляване на наднорменото тегло по време на менопауза. Затова е препоръчително да се доверите на чисти природни продукти, каквито са продуктите от фамилия Феминорм. Те съдържат само натурални съставки и се препоръчват при наличие на леки или по-тежки менопаузални смущения.

При наличие на наднормено тегло се препоръчва прием на допълващия продукт Калорекс/Calorex®, който увеличава изгарянето на излишните мазнини, подтиска апетита и увеличава обмяната на веществата.

borola
Сподели: