настъпване на менопаузата
Време за четене: ... минути

Физическата активност оказва ли някакво влияние върху настъпване на менопаузата? Това е въпрос, който много дами си задават особено с навлизане в пременопаузалния период. Проучване от 2018 г., публикувано в сп. Human Reproduction, дава отговор.

Настъпване на менопаузата и спортуването – има ли връзка помежду им?

На първо място е добре да изясним кое поражда колебанието на пременопаузалните жени относно спорта. Всъщност всичко идва от предишни проучвания, които дават противоречиви резултати за въздействието на физическата активност върху началото на менопаузата. Според някои от тях физически активните жени са изложени на значително по-малък риск от ранна менопауза (преди 40 години). Според други – противно на логиката, заключението е обратното.

Нека видим какво показва новото проучване!

Banner shop

Изследователите, които стоят зад него, анализират данни на над 107 000 американки на възраст от 25 до 42 години. Състоянието на участничките е проследявано в продължение на 20 години. При анализа учените установяват, че няма връзка между физическата активност (независимо от възрастта) и преждевременната менопауза.

Коментарът на изследователите

„Нашето проучване предоставя ценна информация, която изяснява връзката между спортуването и настъпването на менопаузата. Резултатите от него са значими, тъй като то е мащабно и дългосрочно. В допълнение изследването се фокусира единствено върху ранната менопауза и има проспективен характер. Това ни позволява да анализираме физическата активност през различни периоди от живота на жените и изключва риска от пристрастия. Коментарът е на Елизабет Бертън-Джонсън, преподавателка по епидемиология в Масачузетския университет и водеща авторка на проучването. Тя посочва още, че изследването подкрепя тезата от други проучвания, че физическата активност няма значителна връзка с настъпването на менопаузата.

„Факт е, че данните от нашето изследване не показват връзка между спортуването и по-ниския риск от ранна менопауза. И все пак това не означава, че пременопаузаланите жени не трябва да са физически активни. В крайна сметка спортът е здраве!“, посочва накрая първият автор на изследването Мингфей Джао.

Неизменното настъпване на менопаузата не бива да е стресиращо събитие

За неусетният преход от пременопауза към менопауза се грижи не само спортът, но и Феминорм / Feminorm®. Това е най-пълният източник на естествени фитоестрогени на българския пазар. Тези природни аналози на женските полови хормони се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. И тук нещо важно – фитоестрогените НЕ потискат производството на собствени естрогени в организма. Резултатът е трайно възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения.

В една капсула от продукта се съдържат 250 mg стандартизиран екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense), съответстващ на 20 mg изофлавони. Количеството е напълно достатъчно за овладяване на леките менопаузални оплаквания.
Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. За постигане на оптимален ефект е желателен по-продължителен прием. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес – www.momo.bg.

borola
Сподели: