пушене менопауза
Време за четене: ... минути

Дългите години на страстно пушене излагат жените във или на прага на менопауза на редица опасности. Продължавайте да четете, за да разберете какви са възможните рискове и как да се минимизират те.

Ранна менопауза

Установено е, че тютюнопушенето има връзка с преждевременната менопауза (навлизане в менопауза преди 40-годишна възраст). При жените пушачки има 59% по-голям риск от ранна менопауза в сравнение с непушачките. И още – пушенето в зряла възраст ускорява навлизането в менопауза средно с 2 години. Това сочат резултатите от проучване, проведено в Осло и публикувано в научното списание с отворен достъп BMC Public Health. Специалистите обясняват данните с факта, че никотинът в цигарения дим потиска производството на основния женски полов хормон естроген.

Остеопороза – възможно последствие от дългогодишно пушене при жени в менопауза

Опасността от коварното метаболитно заболяване на костите се увеличава с възрастта като най-уязвими са жените на 60 и повече години. Чудите се какво общо има с това пушенето? Веднага отговаряме! От Американската академия на ортопедичните хирурзи (AAOS) са категорични, че никотинът в тютюневите изделия потиска костното образуване. Това обаче не е всичко – пушенето намалява усвояването на калция, който е важен минерал за поддържане нормалното състояние на костите и зъбите. Всичко това допринася за по-висок риск от фрактури при жените пушачки.

Проблеми със сърцето

Тютюнопушенето е сред основните модифицируеми рискови фактори за поява на сърдечни проблеми. То се свързва с повишен риск от нарушения на сърдечния ритъм и развитие на хипертония. Това на свой ред е предпоставка за претърпяване на сърдечносъдов инцидент. В менопаузалния период опасността се увеличава многократно. Причината е естрогенният дефицит, който сам по себе си предразполага към развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Преждевременно стареене

Тютюнопушенето влияе силно отрицателно на кожата на менопаузалните жени. Според Испанското дружество по естетична медицина (SEME) никотинът променя в отрицателна посока количеството и качеството на колагена. Понижава нивата на витамин А и кислород в тъканите. Води до отпусната кожа, бръчки и сивкав тен на лицето.

Отказът от пушене не е достатъчен за минимизиране на риска от посочените опасности за здравето на жените във или близо до менопауза. Ето защо на помощ идват…

четирите основни природни продукти с марка Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Те са пълноценен източник на фитоестрогени – растителни аналози на естрогена, които по напълно естествен начин възстановяват хормоналния баланс в организма. Това е условие за по-добро здраве и качество на живот. Безспорно преимущество на фитоестрогените е, че не потискат производството на собствени естрогени.

Изборът на продукт се определя от водещите симптоми и тяхната тежест. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: