Пушене – как влияе на жени във или близо до менопауза?

Дългите години на страстно пушене излагат жените във или на прага на менопауза на редица опасности. Продължавайте да четете, за да разберете какви са възможните рискове и как да се минимизират те.

Ранна менопауза

Установено е, че тютюнопушенето има връзка с преждевременната менопауза (навлизане в менопауза преди 40-годишна възраст). При жените пушачки има 59% по-голям риск от ранна менопауза в сравнение с непушачките. И още – пушенето в зряла възраст ускорява навлизането в менопауза средно с 2 години. Това сочат резултатите от проучване, проведено в Осло и публикувано в научното списание с отворен достъп BMC Public Health. Специалистите обясняват данните с факта, че никотинът в цигарения дим потиска производството на основния женски полов хормон естроген.

Остеопороза – възможно последствие от дългогодишно пушене при жени в менопауза

Опасността от коварното метаболитно заболяване на костите се увеличава с възрастта като най-уязвими са жените на 60 и повече години. Чудите се какво общо има с това пушенето? Веднага отговаряме! От Американската академия на ортопедичните хирурзи (AAOS) са категорични, че никотинът в тютюневите изделия потиска костното образуване. Това обаче не е всичко – пушенето намалява усвояването на калция, който е важен минерал за поддържане нормалното състояние на костите и зъбите. Всичко това допринася за по-висок риск от фрактури при жените пушачки.

Проблеми със сърцето

Тютюнопушенето е сред основните модифицируеми рискови фактори за поява на сърдечни проблеми. То се свързва с повишен риск от нарушения на сърдечния ритъм и развитие на хипертония. Това на свой ред е предпоставка за претърпяване на сърдечносъдов инцидент. В менопаузалния период опасността се увеличава многократно. Причината е естрогенният дефицит, който сам по себе си предразполага към развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Преждевременно стареене

Тютюнопушенето влияе силно отрицателно на кожата на менопаузалните жени. Според Испанското дружество по естетична медицина (SEME) никотинът променя в отрицателна посока количеството и качеството на колагена. Понижава нивата на витамин А и кислород в тъканите. Води до отпусната кожа, бръчки и сивкав тен на лицето.

Отказът от пушене не е достатъчен за минимизиране на риска от посочените опасности за здравето на жените във или близо до менопауза. Ето защо на помощ идват…

четирите основни природни продукти с марка Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Те са пълноценен източник на фитоестрогени – растителни аналози на естрогена, които по напълно естествен начин възстановяват хормоналния баланс в организма. Това е условие за по-добро здраве и качество на живот. Безспорно преимущество на фитоестрогените е, че не потискат производството на собствени естрогени.

Изборът на продукт се определя от водещите симптоми и тяхната тежест. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Свързани

guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x