ранна менопауза
Време за четене: ... минути

За ранна менопауза говорим, когато менструацията на жената прекъсне около 40-годишна възраст. В някои случаи тя може да настъпи дори по-рано.

Специално проучване доказва, че ранна менопауза може да настъпи и при жени около 35-годишна възраст. То е проведено сред 51 хиляди жени в Австралия, Япония, Великобритания и скандинавските страни. Данните от него показват, че най-застрашени от ранна менопауза са 2 групи жени.

Ранна менопауза – официални данни

Официалните данни сочат, че в световен мащаб ранна менопауза засяга около 2% от жените. В посочените по-горе страни обаче този процент е значително по-висок – около 8%. Затова именно в тези страни научни екипи провеждат специализирано проучване за причините, водещи до ранна менопауза. Данните са оповестени през месец януари тази година и са достатъчно красноречиви.

Banner shop

Рискът от ранна менопауза е най-висок при:

  • жени, при които първата менструация е настъпила по-рано от нормалното, на около 11-годишна възраст. При тези жени рискът от ранна менопауза е около 80% по-висок от нормалния
  • жени, които не са раждали до 35-годишна възраст. При тях рискът от ранна менопауза е поне 60% по-висок от нормалния

Интересно е да се отбележи, че при жените, които отговарят и на двете условия, рискът от ранна менопауза се повишава допълнително и е поне двойно по-висок от нормалното.

Ранна менопауза – причини

Макар и по-висок при двете посочени групи, рискът от ранна менопауза е индивидуален за всяка жена и зависи от много фактори. Установено е, че за преждевременното навлизане в менопауза допринасят провокиращи фактори като:

  • тютюнопушене
  • заседнал начин на живот
  • и преди всичко – ниски нива на хормона естроген

За всички жени, изложени на тези фактори, е важно да проследяват появата на първи симптоми на менопауза и да вземат необходимите профилактични мерки. От една страна, това може да помогне за поддържане детеродните способности на тези жени, а от друга – да ги предпази от възможните здравни рискове през периода на менопауза като затлъстяване, остеопороза, атрофия на кожата, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове и др.

Профилактика на ранна менопауза

Успешните профилактични мерки срещу ранна менопауза включват избягване излагането на посочените по-горе предразполагащи фактори. В допълнение е необходимо да се вземат мерки срещу ниския естроген. За целта може да се разчита на природните продукти от фамилия Феминорм с оптимално съдържание на фитоестрогени.

Феминорм/Feminorm® и Феминорм Дуо/Feminorm® Duo съдържат висококачествени фитоестрогени за овладяване на леките и по-тежки симптоми на менопауза.

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo и Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night освен за овладяване на ранната менопаузата помагат и за профилактика съответно на остеопорозата и на проблемите със съня

borola
Сподели: