фази на менопаузата
Време за четене: ... минути

Всички фази на менопаузата са своеобразен катаклизъм за нежния пол. Започва нов етап, който ще остави следа в живота на всяка жена. Менопаузата е едно много индивидуално преживяване. За много жени, този естествен биологичен процес е повратна точка, защото никой не може да предвиди какви проблеми ще имат през него и как те ще повлияят на техния живот.

Общото за всички жени, което можем да отбележим е, че през този период, техният хормонален баланс е “в преход”. Тези промени, обаче, не се случват изведнъж. Ще ви запознаем с фазите на менопаузата и техните симптоми.

Пременопауза (перименопауза) – първата от фазите на менопаузата

От около 45-годишна възраст, женското тяло започва първите си приготовления за прекратяване на фертилния период. Постепенно намалява производството на женските хормони – прогестерон и естроген, които оказват влияние върху цикъла, който пък от своя страна може да показва нередовности от този момент нататък.

Banner shop

Менструалните цикли обикновено се удължават, а кървенето става не толкова обилно. Но е възможно и да стане по-обилно от нормално. Междуменструалното кървене също може да бъде често срещано явление. Въпреки това, дори в тази фаза, запасите от яйцеклетки започват бавно да намаляват, поради промяната в хормоналния баланс. Други типични първи признаци за начало на менопаузата са повишена раздразнителност, промени в настроението, усещане за напрежение в гърдите, задържане на вода, покачване на тегло, болки в ставите, мигрена или проблеми с щитовидната жлеза.

Тази фаза на менопаузата може да трае от една до две години. Интервалите между вече все по-слабите менструални цикли стават по-дълги и производството на естроген непрекъснато намалява.

Същинска менопауза

През тази фаза на менопаузата яйчниците напълно спират да произвеждат естроген. Същинската менопауза при жените настъпва около 50 годишна възраст. Въпреки това, точното време на менопаузата може да се определи ретроспективно, само ако не е имало менструация в продължение на една година. Хормонално, тази фаза на менопаузата се характеризира със спад на естрогена. През тази фаза започва истинската “промяна”, защото симптомите стават по-осезаеми. Например, естрогенът е отговорен за ниското кръвно налягане при повечето жени, а ако неговата концентрация спадне – то кръвното налягане се покачва. Най-чести симптоми през този период са топли и студени вълни, нощно изпотяване, нарушения на съня, умора, отпадналост, затруднена концентрация, сърдечни проблеми, световъртеж, депресивни състояния, суха кожа, загуба на либидо и повишено желание за уриниране.

Постменопауза – последната фаза на менопаузата

В тази фаза, хормоналният баланс в женското тяло бавно започва да се възстановява на едно ново ниво. По-горе описаните симптоми се подобряват. Някой жени обаче трябва да се борят с нови симптоми поради ниските нива на естроген. Много жени също забелязват и оредяване на косата, както и поява на нови бръчки. В допълнение, костната плътност намалява в постменопаузата. В такъв случай, е добре да се уверите, че в тялото ви има достатъчно витамин D и калций отсега нататък.
Друг неприятен проблем, който се появява през този период, е болката в гърба, която се причинява от намаляване силата на мускулите. Ето защо, трябва да опитате тренировки, който ще подобрят вашия тонус. Осигуряването на правилните хранителни вещества също играе важна роля в изграждането на мускулите.

Кога започва менопаузата и колко дълго продължава тя, варира във всеки индивидуален случай.

Овладейте симптомите през различните фази на менопаузата с помощта на природата

Много специалисти препоръчват на дамите в менопауза прием на фитоестрогени за по-лек преход и облекчаване на смущенията, през различните фази на менопауза. Това са растителни аналози на женския полов хормон естроген, които се свързват селективно с естрогенните рецептори и по този начин овладяват хормоналния дисбаланс и породените от него менопаузални оплаквания. За набавянето на оптимални количества фитоестрогени може да се доверите на 4-те основни продукта от едноименната серия Феминорм:

Всички продукти от фамилия Феминорм са изцяло натурални и оказват благоприятен ефект върху функцията на женската полова система. Успешно компенсират намалените нива на естроген по естествен път, а също и спомагат за намаляване на смущенията във фазите на менопаузата.

Може да ги откриете в аптечната мрежа или онлайн в електронен магазин Момо – www.momo.bg

borola
Сподели: