емоционални проблеми при менопауза
Време за четене: ... минути

Въпреки че физическите симптоми са добре известни, някои емоционални проблеми при менопаузата могат да бъдат също толкова предизвикателни и заслужават еднакво внимание. Разбирането на причините и научаването как да се справяте с тези емоционални колебания е от решаващо значение за поддържане на благосъстоянието през този период. Всичко важно може да намерите в статията.

Хормонални промени – виновници за някои емоционални проблеми при менопауза

По време на периода на менопауза тялото изпитва значителен спад в нивата на естроген и прогестерон, което може да повлияе на мозъчната химия и регулирането на настроението. Тези хормонални промени могат да доведат до чувство на тъга, раздразнителност, безпокойство и дори депресия. Интересното е, че естрогенът влияе върху производството на серотонин, невротрансмитер, който помага за регулиране на настроението. Тъй като нивата на естроген спадат, серотонинът също намалява, което може допринася за емоционалната нестабилност. Разбирането на тази хормонална връзка може да ви помогне да осъзнаете, че тези емоционални промени са естествена част от менопаузалния преход и няма нищо срамно в това.

Нарушения на съня и емоционални проблеми при менопаузата – имат ли връзка?

Нарушенията на съня са друг важен фактор, допринасящ за емоционалните проблеми при менопаузата. Много жени страдат от безсъние, нощно изпотяване и горещи вълни, което може сериозно да повлияе на качеството на съня. Липсата на сън изостря стреса, безпокойството и промените в настроението, което затруднява справянето с ежедневието.

За да овладеете този тип емоционални проблеми при менопауза, свързани със съня, е важно да се установи добра хигиена на съня. Това включва поддържане на редовен график за сън, създаване на релаксираща рутина за лягане и осигуряване на комфортна среда за качествена отмора. Освен това техники като медитация и упражнения за дълбоко дишане могат да помогнат за подобряване на качеството на съня и намаляване на емоционалния стрес.

Физическата промяна в тялото води до емоционални проблеми при менопауза

Заедно с всички неприятни менопаузални симптоми, които съпровождат този период, се променя и тялото на жената. Често се случва кантара да не показва най-добрите цифри, лицето да изразява по-голяма умора, бръчките да са по-видими, а косата по-тънка и бързо побеляваща. Освен това заради спада в хормоните се наблюдава и понижаване на либидото, което е свързано с отдалечаване от партньора и влошени взаимоотношения. Всичко това води до намалено самочувствие на нежния пол и до емоционални проблеми при менопауза.

Стратегии за преодоляване на емоционални проблеми при менопауза – опитайте тези

Ефективното справяне с емоционалните проблеми при менопаузата включва комбинация от промени в начина на живот в няколко лесни стъпки. Започнете от това да промените хранителните си навици, наблягайки на балансирана диета богата на плодове, пълнозърнести храни, постни протеини. Това ще повиши нивото на енергия и оттам настроението. Не забравяйте за редовната физическа активност, която е доказан метод за облекчаване на емоционалните проблеми при менопаузата. Упражненията помагат за освобождаване на ендорфини, естествените средства за повдигане на настроението, и може значително да намалят стреса и безпокойството. Дейности като ходене, йога, плуване или танци могат да бъдат както приятни, така и полезни за емоционалното здраве. Започнете да споделяте и потърсете подкрепа. Разговорът с приятели, семейство или присъединяването към група за подкрепа може да осигури усещане за общност и разбиране. Споделянето на опит с други, преминаващи през подобни промени, може да бъде утешително и да помогне за намаляване чувството на изолация.

Компенсиране на естрогенния дефицит – ефективен начин за справяне с изявените емоционални проблеми при менопауза

Всички физически и емоционални промени, които настъпват през периода на менопауза се дължат на спад в нивата на естрогените. Затова и специалистите препоръчват редовен прием на фитоестрогени. Това са растителни аналози на женския полов хормон естроген, които се свързват селективно с естрогенните рецептори и по този начин овладяват хормоналния дисбаланс и породените от него менопаузални оплаквания. За набавянето на оптимални количества от тях и възвръщане на хормоналния баланс може да се доверите на 4-те основни продукта от едноименната серия на Феминорм:

Всички те са изцяло натурални, с доказан ефект и качество и абсолютно подходящи за продължителна употреба. Кой от тях ще изберете зависи от основните менопаузални смущения, които ви притесняват.

Потърсете в аптеките или закупете сега онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има атрактивни промоции, от които да се възползвате.

borola
Сподели: