горещи вълни хранене
Време за четене: ... минути

Режимите за хранене на растителна основа с достатъчно количество соя могат да намалят приливите на горещи вълни при жени в менопауза. Веган диетите същевременно подпомагат загубата на тегло, според любопитно проучване за вазомоторните смущения при жени в критическа възраст. Изследването е публикувано в сп. „Menopause“.

Повече за проучването

Резултатите показват, че диетата е толкова ефективна, колкото и хормонозаместителната терапия за намаляване на горещите вълни при менопауза, но не крие никакви рискове за здравето за разлика от синтетичните хормони. „Все още нямаме пълна яснота защо тази комбинация работи, но изглежда, че тези три елемента са ключови – избягване на животински продукти, намаляване на мазнините и добавяне на порция соеви зърна“, обясни водещият изследовател, д-р Нийл Барнард.

За целите на експеримента учените набират 84 жени в постменопауза, които се оплакват от приливи на горещи вълни два или повече пъти на ден. Участничките са разпределени на случаен принцип в две групи. Едната от тях е интервенционна група. Жените, които попадат в нея се придържат към веган хранене с ниско съдържание на мазнини, консумирайки половин чаша варени соеви зърна дневно. Същевременно другата контролна група се храни без промени в диетата в продължение на 12 седмици.

Banner shop

Ето какви са резултатите

След 12 седмици изследователите установяват, че жените на веганска диета са имали 88% намаление на умерените до тежки приливи на горещи вълни и са загубили средно осем килограма. Това е почти същата успеваемост като при хормонозаместителната терапия, която обикновено е 70 до 90% ефективна срещу горещи вълни.

Изследването е разделено на две части, като първата е публикувана през 2021 г., а втората – тази година. Причината е, че в допълнение се разглежда хипотезата, дали може да има положителни промени, наблюдавани в облекчаването на смущенията при менопауза поради сезонни температурни промени. Първото изпитване, което беше проведено през есенния сезон, повдигна въпроса дали това симптоматично подобрение може да се дължи на по-ниски температури. Но жените, които стартират участието си в проучването, когато времето се затопли през пролетта, се радват на същите ползи, което изключва влиянието на външната температура. „Тези нови резултати предполагат, че промяната на диетата трябва да се разглежда като лечение от първа линия за неприятни вазомоторни симптоми, включително нощно изпотяване и горещи вълни“, обяснява д-р Барнард.

Режим на хранене и още нещо срещу горещи вълни

Природата има решение срещу един от най-разпространените и мъчителни симптоми на менопаузата!

Феминорм / Feminorm® е изцяло натурален продукт, който компенсира успешно естрогенния дефицит, характерен за периода на менопауза по естествен път. Продуктът съдържа най-мощните фитоестрогени – растителни, напълно безопасни аналози на женските полови хормони естрогени. Приемът им помага на дамите да овладеят леките менопаузални оплаквания.
Безспорно предимство е, че продуктът не потиска производството на собствени естрогени в организма. За постигане на оптимален ефект е препоръчителен продължителен прием. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg. Всички продукти от фамилия Феминорм вижте тук.

borola
Сподели: