грижа за кожата по време на менопауза
Време за четене: ... минути

По време на менопаузата при жената настъпват различни промени в състоянието на кожата, затова и правилната грижа за нея е от значение. Заради понижените нива на женските полови хормони през този период и най-вече естрогена, кожата е податлива на изтъняване, увисване и поява повече бръчки. Освен това намалява и производството на колаген, което води до загуба на еластичността й, най-вече около врата, челюстта и бузите. За щастие може да се справите с някои от ефектите на стареене на кожата, като се погрижите за нейните нужди, следвайки някои правила.

Поддържане на чиста и хидратирана кожа – основно правило в грижа за кожата по време на менопауза

През менопаузата кожата е склонна към дехидратация. Затова и в ежедневната си рутина е добре да включите измивен продукт, който е подходящ за суха кожа. По-добрият вариант е той да бъде в кремообразна форма, за да задържа влагата в кожата. Освен това за максимално хидратиране на дермата е необходимо да включите и дермокозметични продукти, с по-плътна текстура, които са пречистени и без агресивни съставки. Най-добре е те да се нанасят и сутрин, и вечер, за максимален ефект. Такива могат да бъдат Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) – за максимално възстановяване на хидролипидния баланс на кожата.

Оптималната грижа за кожата по време на менопауза включва и качествена слънцезащита

Включването на слънцезащитен продукт в грижа за кожата се отнася за всяка възраст и за всеки етап от живота на жените. Заради изтъняването на кожата по време на менопаузата и намаляване на защитните й функции, тя е много по-уязвима на слънчевите лъчи. Затова и използването на слънцезащитно средство с добра UVA и UVB защита, минимум 30 SPF, е толкова важно.

Banner shop

Здравословното хранене – важна стъпка в грижа за кожата по време на менопауза

Заради притесненията от напълняване през този и без това стресов период, жените често се ограничават от важни за тялото хранителни вещества. Хранителният дефицит, заради нискокалорийни диети, всъщност се отразява негативно върху правилната грижа за кожата по време на менопауза. Изберете балансиран хранителен режим, богат на протеини, полезни мазнини и антиоксиданти. Необходимо е само да ограничите рафинирата захар, бялото брашно и солта.

Най-доброто решение в грижата за здрава и сияйна кожа по време на менопауза

Друг важен момент в правилната грижа за кожата на жените през менопаузата е приема на фитоестрогени. Те са растителни аналози на естрогена и се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Това се случва без да се потиска собственото производство. Благодарение на техният прием се възстановява хормоналния баланс в женския организъм и се нормализират менопаузалните смущения. В зависимост от водещите симптомите при менопауза можете да изберете някои от 4-те продукта от фамилия Феминорм – съдържащи оптимално количество фитоестрогени:

Всички продукти са безопасни при продължителна употреба. Могат да се приемат от вегетарианци, вегани и хора, които постят, заради иновативната форма на капсулата – VGcaps (растителна капсула).

Можете да ги откриете в аптеките или да се възползвате от актуалните промоции онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg

borola
Сподели: