менструални болки
Време за четене: ... минути

Месечният цикъл и неприятните менструални болки, които вървят ръка за ръка се оказват истинско предизвикателство за дамите. Често състоянието е съпроводено и от други по-тежки симптоми, които нарушават ритъма на ежедневните дейности. Затова и в тази статия може да откриете няколко прости начина за справяне с тежките менструални болки през „онова време“ от месеца.

Затопляне на определени области при менструални болки

Преглед на проучвания от 2018 г. установява, че топлинната терапия е толкова ефективна за лечение на менструални болки, колкото и някои лекарства, предписани за тази цел. Топлината помага на тялото физически, като отпуска мускулите, облекчавайки спазмите, а така и болката. Най-добре е да се загрее областта около яйчниците и кръста. За тази цел може да се използват топли душове, специално пригодени възглавници, грейки или бутилка с топла вода.

Упражнения при менструални болки

Когато ви боли може би си мислите, че най-добро нещо за вас е просто да лежите и да чакате периода да отмине. Всъщност това е заблуда. Едно от най-добрите естествени средства за облекчаване на неприятните менструални болки е активното движение. Разбира се, това има обяснение. Упражненията стимулират освобождаването на ендорфини, хормони синтезирани от тялото, които помагат да се блокира усещането за болка. Освен това упражненията също са чудесен начин за намаляване на стреса, което също се отразява на симптомите по време на месечния цикъл.

Banner shop

Подобрен хранителен режим, богат на витамини при менструални болки

Всички сме наясно с факта, че здравословното и разнообразно хранене е с изключителни ползи за организма като цяло. Знаете ли, че всъщност това може да помогне и при менструални болки.? Случва се, след като редуцирате приема на кафе, алкохол, мазните храни и тези богати на сол. За сметка на това е препоръчително в този момент от месеца да се храните с полезни витаминозни храни като пресни плодове и зеленчуци. Освен това наличието на достатъчно витамин D и E в организма също се справя добре с непоносимата понякога болка. Затова храни като риба, овесени ядки, тофу, яйца, както соево и бадемово мляко са с препоръчително присъствие е менюто.

Масаж при менструални болки

Да, масажът ще намали стреса, ще помогне на тялото да се отпусне физически и е отлично средство за облекчаване на менструални болки. Нежният коремен масаж намалява спазмите, подпомага перисталтиката на червата и е метод, подходящ за всяка жена. Може или да посетите специалист или сами да си направите масаж като леко притискате корема с въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка, около пъпа. За оптимален ефект може да използвате и някои етерични масла, които допълнително да ви отпуснат. Такива са:

  • лавандула
  • мента
  • роза
  • копър

Не забравяйте обаче, че те винаги трябва да се разреждат с базово натурално масло, каквото е бадемово например. Безопасна концентрация е 1 капка етерично масло на чаена лъжица базово.

Помощ от природата при менструални болки

За жените, които страдат от болезнена менструация специалистите препоръчват и прием на природен продукт с доказан ефект и качество. Такъв е именно Феминорм / Feminorm®. Добре подбраният му състав от четири изофлавона – генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин, го прави и най-пълния източник на фитоестрогени. Фитоестрогените, структурно и функционално силно наподобяват женските полови хормони. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма. Това води до възстановяване на хормоналния баланс, намаляване на менструалните болки и нормализиране на по-леките менопаузални смущения. Препоръчително е за оптимални резултати да се приема продължително време. А това не е проблем, тъй като продуктът е с висок профил на безопасност.

Потърсете го в аптеките или поръчайте още сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: