настъпване на менопауза
Време за четене: ... минути

Животът в зелена среда е предпоставка за по-късно настъпване на менопауза. Това става ясно от съвместно проучване на университета в Берген, Норвегия, и Института за глобално здраве в Барселона (ISGlobal). Резултатите са публикувани в сп. Environment International.

Изследването, което свързва животът в зелените квартали с по-късното настъпване на менопауза, се основава на данни от 1955 жени

Всички те са част от Европейско проучване на общественото дихателно здраве (ECRHS). Представителки са на 9 различни държави – Испания, Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Швеция, Естония, Исландия и Норвегия. В продължение на повече от 20 години участничките попълват въпросници за здравословното състояние, начина на живот и жилищната среда. Подлагат се на профилактични изследвания и кръвни тестове.

Анализът на резултатите показва, че жените, които живеят в зелени квартали, навлизат в менопауза 1,4 години по-късно от живеещите в райони с по-малко растителност. Средната възраст на навлизане в менопауза при дамите, които имат ежедневен достъп до зелена среда, е 51,7 години, докато при останалите – 50,3 години.

Banner shop

Тук отваряме скоба, за да припомним, че възрастта за настъпване на менопаузата зависи от различни фактори. Такива са наследственост, физическа активност, тегло, начин на живот, прием на орални контрацептиви.

По всичко изглежда, че факторите на средата също са от важно значение за настъпване на менопауза

„Досегът с природата понижава нивата на стресовия хормон кортизол в организма. При намаляване на кортизола се повишава естрадиола – един от най-важните полови хормони при жените. Предполагаме, че именно тази връзка е причината жените, които живеят в близост до зелени площи, да навлизат в менопауза по-късно. Разбира се, не изключваме и фактът, че животът близо до природата оказва положителен ефект вярху психическото състояние. Дамите се чувстват по-спокойни и щастливи, което е важно условие за удължаване на фертилната възраст“. Това казва Кай Трибнер, гостуващ изследовател в ISGlobal и водещ автор на проучването.

За естествено забавяне на менопауза помага и…

Феминорм/Feminorm® – най-пълният източник на фитоестрогени на българския пазар. Всяка капсула на този природен продукт доставя на женския организъм пълен набор от изофлавони (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин).

Изофлавоните са вещества от групата на фитоестрогените. Фитоестрогените на свой ред са растителни аналози на естрогените. Те се свързват с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма. В резултат възстановяват хормоналния баланс и по естествен начин забавят менопаузата.

Употребата на продукта се препоръчва в пременопаузалния период. Приемът е удобен – по 1 капсула от 1 до 3 пъти дневно, след хранене. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: